Foto's: 3000 jaar oude mummie onthuld voor ogen van pers

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De autoriteiten in het Egyptische Luxor hebben zaterdag een opvallend goed bewaarde, 3000 jaar oude mummie van een vrouw onthuld. Het was de eerste keer dat voor de ogen van de pers een tot nu toe gesloten sarcofaag, een oude doodskist, werd geopend.

AD

Dat meldt persbureau Reuters. Het ging om een van de twee sarcofagen die archeologen eerder deze maand vonden op een grote begraafplaats aan de westoever van de Nijl.

Bekende farao'sHet eerste exemplaar werd eerder al geopend en onderzocht door Egyptische oudheidsdeskundigen. "Eén sarcofaag was van de rishi-stijl, daterend uit de zeventiende dynastie", zei de betrokken minister Khaled Al Anani. "De andere kist was van de achttiende dynastie."

De achttiende dynastie stamt uit de dertiende tot en met de zestiende eeuw voor Christus. In die periode leefde een aantal van de bekendste farao’s, onder wie Toetanchamon en Ramses de tweede. De zaterdag geopende kist was volgens Egypt Today van hout; de mummie aan de binnenkant was in linnen doeken gehuld. De Egyptische autoriteiten meldden aanvankelijk dat de vrouw Thuya heette, maar voegde later toe dat onderzoekers de identiteit van de vrouw nog moeten vaststellen.

ToerismeDe oude Egyptenaren mummificeerden mensen om hun lichamen te conserveren voor hun leven na de dood. Sinds begin dit jaar heeft Egypte al meer dan een dozijn aan archeologische vondsten onthuld.

De hoop is dat de cultuurschatten het imago van het land oppoetsen en toeristen trekken. Die bleven sinds de politieke onrust die in 2011 begon namelijk vaak weg uit het land.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal