Studentenclub toch niet naar Timmerfabriek

Print
Studentenclub toch niet naar Timmerfabriek

Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren - Studentenclub Kaleido verhuist toch niet naar de Timmerfabriek. Kaleido zoekt een nieuwe plek. Maar dat betekent niet dat het conservatorium ‘doorschuift.’

Afgelopen zomer werd het definitief: internationale studentenclub Kaleido verhuist naar de Timmerfabriek. Een paar maanden later gaat dit toch weer niet door.

Wethouder Bert Jongen geeft als argument: „De Muziekgieterij beschikt straks over twee zalen: een voor maximaal 350 en een voor maximaal 1100 bezoekers. De kleine zaal is daarmee even groot als die Kaleido nodig heeft om tot een financieel gezonde exploitatie te komen. Kaleido en de Muziekgieterij hebben geconstateerd dat de programmering veel overlap kent. De universiteit en gemeente zoeken nu een nieuwe plek voor de studentenclub.”

Enthousiast
Thomas Schäfer, projectleider Student en Stad, toonde zich in september nog enthousiast over de Timmerfabriek. „Midden in het culturele Sphinx-gebied, met de Muziekgieterij, Lumière en het Student Hotel.”

Schäfer blikte  toen vooruit naar  de opening van Kaleido in september 2019. Nu wil hij liever niet reageren. Schäfer gaf in september al aan dat Kaleido had besloten in te schikken. „De Muziekgieterij krijgt blijkbaar minder subsidie dan soortgelijke initiatieven in andere steden. Daarom gaan we de huidige zaal van de Muziekgieterij niet gebruiken, maar een kleinere ruimte. De grotere evenementen houden we in hun nieuwe grote zaal.” Het was blijkbaar niet genoeg.

Concurrentie
Hoe kan het dat pas nu duidelijk wordt dat er te veel concurrentie zou bestaan tussen Muziekgieterij en Kaleido? Wethouder Jongen: „Niet alles is vooraf precies in kaart te brengen. De popsector kenmerkt zich door een dynamiek met programmering op de korte termijn.”

Betekent dit nu dat een deel van het conservatorium misschien toch naar de Timmerfabriek verhuist? „De situatie is niet veranderd”, stelt Rolf van Stenus namens Zuyd Hogeschool: „Financieel en qua ruimte is de Timmerfabriek niet passend.” Zuyd streeft naar één locatie voor de kunstafdelingen.

Vijfsterrenhotel
Zo lang het conservatorium in Wyck blijft, kan het daar geplande vijfsterrenhotel niet doorgaan. Raymond Vaessen van projectontwikkelaar Van Wijnen: „De gemeente zoekt een oplossing met Zuyd om ons hotel mogelijk te maken.” 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen