Dwangsom tegen Wisosplit is voorlopig van tafel

Print
Dwangsom tegen Wisosplit is voorlopig van tafel

Uitstoot ibj Wisosplit, gefotografeerd door een buurtbewoner. Afbeelding: Archieffoto De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven / Zuid-Limburg - Een dwangsom tegen Wisosplit is voorlopig van tafel.

De Raad van State vindt dat eerst nader onderzoek gedaan moet worden naar de vraag of het Kerkraadse bedrijf de wet heeft overtreden.

Ministerie
De Inspectie Inspectie Leefomgeving en Transport van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde Wisosplit in augustus dit jaar een dwangsom op.

Dat gebeurde omdat het bedrijf een bouwstof (rode mijnsteen) verkocht zonder milieuhygiënische verklaring. Dat is verplicht volgens het Besluit Bodemkwaliteit.

Volgens Wisosplit is zo’n verklaring niet nodig, omdat rode mijnsteen een natuurproduct zou zijn, dat ontstaat door een ‘passief brandproces van het materiaal, dat vrijkomt bij de winning van steenkool’. Bovendien vindt het bedrijf dat niet de leverancier, maar de gebruiker van het product de verklaring zou moeten hebben.

Productie
De Raad van State oordeelt dat nader onderzoek nodig is om te beoordelen of voor de rode mijnsteen inderdaad geen verklaring nodig is. Voor de hoogste bestuursrechter staat niet vast dat de dwangsom stand houdt. Als het bedrijf een dwangsom zou moeten betalen of in afwachting van een definitief oordeel moet stoppen met de productie komt het voortbestaan van Wiso­split in gevaar. De Raad van State vindt dat de dwangsom daar wel op kan wachten.

Daarbij weegt mee dat bij eerdere keuringen de producten van het bedrijf aan de normen voldeden, op een enkele uitschieter na. In het verleden kwam Wisosplit vaker in opspraak. Omwonenden klagen al tientallen jaren over stof- en stankoverlast van het bedrijf aan de Parallelweg in de wijk Gracht. In 2014 nam de gemeente Kerkrade het toezicht over van de provincie en beloofde de overlast aan te pakken.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen