Huizenkoper neemt risicohypotheek mee, Eigen Huis bezorgd

Print
Huizenkoper neemt risicohypotheek mee, Eigen Huis bezorgd

Een aflossingsvrije hypotheek meenemen kan riskant zijn Afbeelding: AD / Lex van Lieshout

9 op de 10 woningeigenaren nemen hun aflossingsvrije hypotheek volledig mee als ze verhuizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vereniging Eigen Huis, dat 142.000 recente hypotheekaanvragen analyseerde. De belangenclub is bezorgd over de trend.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen kopers alleen rente en lossen ze niks af. Voordeel is dat de maandlasten zo laag blijven, alleen blijft na de looptijd een forse schuld staan. Het ongewijzigd voortzetten van hoge aflossingsvrije leningen kan later vervelende gevolgen hebben, waarschuwt Eigen Huis.

,,De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen,” zegt Hans André de la Porte.

Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat 9 van de 10 woningbezitters zijn aflossingsvrije hypotheek door de gestegen huizenprijzen volledig kan meenemen en dat ook doet. De belangenclub liet daarvoor 142.000 in dit jaar en in 2017 afgesloten hypotheken analyseren.

Adviseurs in gebreke

Eigen Huis vindt dat adviseurs beter moeten adviseren. Nu is de enige voorwaarde van de bank dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de koopsom van de nieuwe woning.

Ik praktijk richten adviseurs zich op die grens. Ze waarschuwen mensen onvoldoende om hun woningschuld af te lossen, klaagt Eigen Huis.

Niet alleen Vereniging Eigen Huis, ook De Nederlandsche Bank is bezorgd dat huizenbezitters door hun aflossingsvrije hypotheek in de problemen raken. Hoewel een volledige aflossingsvrije hypotheek sinds 2011 niet meer mogelijk is - en ook sterk ontmoedigd wordt - bestaat de totale Nederlandse hypotheekschuld nog altijd voor ruim de helft uit zulke leningen.

Huizenkoper neemt risicohypotheek mee, Eigen Huis bezorgd
Bijna alle huiseigenaren met een aflossingsvrije lening nemen die mee naar een volgende woning. Foto: ANP

Daling huizenprijzen?

Tussen 2035 en 2038 loopt voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening af en eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek. DNB sluit niet uit dat er dan honderdduizenden huizen tegelijk te koop worden gezet, met een daling van de huizenprijzen tot gevolg.

Voor Eigen Huis was het reden om dit jaar een campagne te beginnen en huizenkopers te waarschuwen voor de risico’s.

Gemiddeld wordt bij een verhuizing 145.500 euro aflossingsvrij geleend. In de gemeente Bloemendaal worden de hoogste aflossingsvrije hypotheken gesloten (€313.000) in het Groningse Pekela en Delfzijl de laagste (€88.000).