Acties gele hesjes in Genk en Hasselt

Print
Acties gele hesjes in Genk en Hasselt

De Franse protestbeweging van in ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) gestoken tegenstanders van de verhoging van brandstofprijzen in Parijs. Afbeelding: AFP

De gele hesjes-beweging slaat over naar Belgisch Limburg. Een besloten Facebookgroep wil vandaag in Genk en dinsdag in Hasselt acties voeren tegen de hoge brandstofprijzen. Afgelopen weekend waren al er protesten in Charleroi/Wallonië.

Oprichter Marko Kleijn van de Facebookgroep, een Nederlander die al tien jaar in Genk woont en werkt, spreekt van een vreedzaam protest. „Wij willen de burger niet treffen, wel de politici”, zegt hij in Het Belang van Limburg. „Wij zijn het zat als melkkoe gebruikt te worden.”

De Facebookgroep telt al een slordige 10.000 leden. „Deze groep is er voor om straks België plat te leggen tot de accijnzen op brandstoffen flink naar beneden gaan.” Voor een liter diesel in België wordt aan de pomp al gauw 1.61 euro betaald; de ‘hoofdprijs’ in Europa.

De actievoerders willen zich om 16.00 uur verzamelen bij de Quick in Genk en gaan daarna met flyers de straat op. Wáár, dat houden ze nog even geheim.

In Parijs zijn de protesten tegen de hoge diesel- en benzineprijzen grimmig. Onder de Eiffeltoren en op de Champs-Elysées schoot de Franse oproerpolitie traangasgranaten naar demonstranten. Actievoerders sloopten terrassen, stoplichten en straatmeubilair om wegblokkades op te werpen. Ze stookten er vuurtjes en bekogelden politietroepen.