Horst aan de Maas 800: oogstfeest, soldaten en een amfitheater

Print
Horst aan de Maas 800: oogstfeest, soldaten en een amfitheater

Graan oogsten op traditionele wijze zal in Meterik te zien zijn. Afbeelding: Rob Oostwegel

Noord-Limburg -

Horst aan de Maas 800, het feest voor de hele gemeente, barst in januari los. In alle zestien dorpen wordt momenteel hard aan allerlei grote en kleine evenementen gewerkt. Het jaar 2019 wordt één groot feest.

Een taalroute met 250 uitdrukkingen, een Lottumse roos, de tikkende klok van Hay Peeters uit Lottum, oorlog, bevrijding, een speciaal geschreven lied, het Americaanse leven van DAF-man Hub van Doorne, kersttijd, exposities, The Passion.

Bruist

Het borrelt en bruist in Horst aan de Maas. Op 4 januari 2019 barst het grote verbroederingsfeest los dat Horst aan de Maas 800 heet. Lang niet elk dorp heeft alles al klaar. Maar overal worden één of meerdere evenementen voorbereid. Een greep uit alle zaken die al in de steigers staan, maakt één ding duidelijk: in 2019 hoeft niemand zich te vervelen.

Oogstfeest

Zo wordt op 25 augustus het Oogstfeest van Sevenum, dat tussen 1937 en 1969 jaarlijks duizenden mensen trok, voor één keer nieuw leven ingeblazen. Inwoners van Sevenum, Kronenberg en Evertsoord hebben de handen ineen geslagen om het feest van toen in een modern jasje te steken. Er zal die dag onder meer een optocht zijn, blijkt uit eerste plannen.

Soldaten

Ook in Kronenberg, maar dan in een nog nader te bepalen weekend in juni: Nederlandse en Belgische soldaten uit de periode 1830-1839 die het met elkaar aan de stok krijgen. Tussen de vijftig en honderd mensen die zich bezighouden met re-enactment laten zien hoe soldaten en plaatselijke bevolking destijds samen de oorlog door kwamen.

Zaaien

Meterik staat het hele jaar door in het teken van het zaaien, oogsten en verwerken van gewassen. Op 24 maart wordt een stuk grond van vijf hectare ingezaaid met graan, het gewas dat al 800 jaar tot de basisvoeding van deze streek behoort. Dat inzaaien gebeurt met de hand, maar op hetzelfde veld zal tegelijkertijd de meest moderne machine precies hetzelfde doen. Zo worden oud en nieuw telkens in één blik gevangen, want op 11 augustus wordt er geoogst en op 6 oktober is het tijd voor het dorsen.

Bouwcampus

Maar er worden ook zaken voorbereid die niet aan één dorp zijn gebonden. Een verrijdbaar amfitheater dat in 2019 overal in Horst aan de Maas kan opduiken, is ook al in de maak. Vijf studenten van de Bouwcampus in Horst zijn al weken druk met het ontwerp. Als de tekeningen klaar zijn, gaat een elftal jongeren helpen met de bouw van het theater.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen