Zorgen om toekomst Zelfregiecentrum Venlo

Print
Zorgen om toekomst Zelfregiecentrum Venlo

Foto ter illustratie Afbeelding: AFP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - Heeft het Zelfregiecentrum Venlo nog wel een toekomst? Daarover maakt het Platform Noord-Midden-Limburg GGZ&OGGZ zich grote zorgen. Dusdanige zorgen, dat het platform -een bundeling van cliëntorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg- een brandbrief heeft gestuurd naar de Venlose gemeentepolitiek.

Directe aanleiding voor de brief is de huisvestingssituatie: het zelfregiecentrum moet per 1 januari weg uit de huidige locatie aan de Veilingstraat, maar heeft nog geen nieuw onderkomen. ‘Dit na een zeer vervelend verlopen overgang van het Ald Weishoes naar het Arsenaalplein en daarna van Arsenaalplein naar de Veilingstraat’ schrijft het platform. 

Grote zorgen
Woordvoerder Eric van Mierlo zegt dat de clienten van het regiecentrum zich grote zorgen maken over de financiën die de gemeente Venlo beschikbaar stelt. “De gemeente stelt geld beschikbaar voor twee beroepskrachten, maar er zijn er eigenlijk drie nodig”, weet Van Mierlo.

“Je kunt de hulp aan deze mensen, veelal daklozen en verwarde personen, niet aan vrijwilligers overlaten”, vindt hij. Van Mierlo stelt dat de gemeente ervan uit gaat dat er maximaal vijftig bezoekers per dag moeten worden geholpen, terwijl er zich volgens het platform doorgaans zeker tachtig per dag melden in het Huis van de Wijk. 

 

Nieuwe locatie
Het Zelfregiecentrum is blij met de brandbrief die het platform heeft gestuurd, zegt woordvoerder Chris Peters. “We hebben inmiddels een nieuwe locatie op het oog. Welke dat is, kan ik nog niet zeggen, ik hoop dat we er deze week nog uit gaan komen met de gemeente.”

De zorgen die er zijn op financieel vlak, beaamt hij. “Ik snap best dat de gemeente scherp moet kijken naar de kostenkant. Onze kostprijs is al zeer sober te noemen. Tegelijkertijd kosten wij niet alleen maar geld, maar leveren de gemeente Venlo ook veel op. Door onze activiteiten is er bijvoorbeeld minder overlast, raken mensen uit de bijstand of wordt voorkomen dat ze in een zorgcircuit terechtkomen. Bovendien mag participatie ook wat waard zijn.”

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen