Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Een visstoofje uit alle windstreken

Bon Appetit

Brood is een must bij deze visstoof, om heerlijk mee te soppen. Afbeelding: Johan van de Beek

We maken vandaag een hybride visstoof die geen naam heeft. Er zitten elementen in van de Portugese caldeirada de peixe, de Catalaanse zarzuela de pescado, de Valenciaanse suc de peix. Ook vleugjes Braziliaanse moqueca, Italiaanse cacciucco/zuppa di pesce, Italo-Amerikaanse cioppino en Franse bouillabaisse.

De grote Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda (1904-1973) schreef ooit een ode aan… een visschotel. In deze Oda al caldillo de congrio komt deze (in het Engels vertaalde) passage voor:

Now you take garlic, first, caress that precious ivory, smell its irate fragrance, 

then blend the minced garlic with onion and tomato until the onion is the color of gold.

Meanwhile steam our regal ocean prawns, and when they are tender, when the savor is set in a sauce combining the liquors ...