Onderzoek Oloïde op Wilhelminaberg Landgraaf duurt langer

Print
Onderzoek Oloïde op Wilhelminaberg Landgraaf duurt langer

Volgens IBA-directeur Kelly Regterschot wordt in 2020 een besluit genomen of de Oloïde in Landgraaf er komt. Afbeelding: De Limburger

Landgraaf / Heerlen / Hoensbroek / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Zuid-Limburg -

Het onderzoek naar de haalbaarheid van de Oloïde in Landgraaf vergt meer tijd dan vooraf gedacht.

Daardoor is het voorlopige ontwerp voor het futuristische bouwwerk op de Wilhelminaberg niet dit jaar klaar, zoals de bedoeling was, maar pas in het eerste kwartaal van 2019.

Landmark

Er is tot nog toe zo’n zeven ton uitgegeven aan onderzoeken voor de landmark voor de regio Parkstad, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Landgraaf, de provincie Limburg en IBA (Internationale Bauausstellung). De kosten van het project worden uiteindelijk geraamd op twaalf tot achttien miljoen euro.

Unieke karakter

De nu lopende onderzoeken betreffen onder meer de draagkracht en fundering van de Oloïde, het architectonisch ontwerp, materiaalkeuze, verkeer en parkeren, de energiehuishouding. natuurwaarden en het financiële plaatje. Al die gegevens zijn eind deze week beschikbaar. Maar vanwege het unieke en specifieke karakter van het toeristische project wil de gemeente Landgraaf dat er nog enkele aanvullende controleonderzoeken worden gedaan. Die nemen de nodige tijd in beslag, waardoor de planning van eind december niet meer gehaald wordt.

Besluit

De verwachting is, dat alle resultaten in het eerste kwartaal van 2019 voorhanden zijn. Het definitieve besluit of het opvallende baken voor de regio er ook daadwerkelijk komt, wordt volgens IBA-directeur Kelly Regterschot in 2020 genomen.

Handtekeningen

Niet iedereen is enthousiast over de plannen. Zo heeft de SP een handtekeningenactie gehouden onder mensen die het project niet zien zitten. Ook is er een anti-Oloïde website in de lucht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen