Rem op plan windmolens Holtum na weerstand uit wijken

Print
Rem op plan windmolens Holtum na weerstand uit wijken

Voorbeeld van windmolens, niet het type dat in Holtum komt. Afbeelding: Ingimage

Holtum / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Born / Buchten / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Geleen -

De gemeente Sittard-Geleen trapt op de rem als het gaat om plaatsing van vier windmolens bij Holtum-Noord, op de grens met Echt-Susteren. Reden is de weerstand tegen het plan.

Diverse wijkplatforms hebben hun ongenoegen geuit over de gang van zaken. „Al tien jaar wordt er gewerkt aan het plan, maar pas dit voorjaar kwam er informatie over de precieze locaties naar buiten”, zegt Ton Keulen van het Wijkplatform Buchten. Draagvlak bij omwonenden voor de bouw van de 190 meter hoge molens ontbreekt, weet hij.

Protesten

Met name vanuit Illikhoven en Baakhoven komen protesten. Maar ook in Holtum bestaat het gevoel dat het dorp al genoeg lasten draagt, met de nabijheid van de A2, het logistieke centrum op Holtum-Noord, de haven van Born en VDL Nedcar in de directe nabijheid. Moeten daar ook nog hoge windmolens bijkomen?

Overleg

Wethouder Kim Schmitz (energie, GroenLinks) wil daarom meer overleg over het plan. Volgens een gemeentewoordvoerder „om recht te doen aan de uitgesproken zorgen die in de omgeving leven”. In overleg met ontwikkelaar Engie en de provincie is besloten hiervoor de vergunningsaanvraag nog even te parkeren.

Tijd

Schmitz wil de tijd nemen om omwonenden actiever te betrekken bij het plan, ‘keuzes toe te lichten’ en ‘zorgen weg te nemen’. Bedoeling is dat omwonenden onderliggende onderzoeken tot zich kunnen nemen en hierover vragen kunnen stellen. Ook wil de gemeente dat nader gekeken wordt naar de wens van burgers om deel te nemen aan bouw van de windturbines. Hierover wordt met verschillende energiecorporaties gesproken.

Uitgesteld

Een eerder geplande informatiebijeenkomst op 1 december is vooralsnog uitgesteld. Er wordt opnieuw bekeken hoe de belanghebbenden het beste op de hoogte gesteld kunnen worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen