Overlast wilde zwijnen in Leudal

Print
Overlast wilde zwijnen in Leudal

De populatie wilde zwijnen in Leudal is flink gegroeid. Afbeelding: VIA Limburg

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort -

Leudal ondervindt in toenemende mate last van wilde zwijnen. In geheel Midden- en Zuid-Limburg is de populatie wilde zwijnen zodanig gegroeid dat de overlast die hiermee wordt veroorzaakt sterk toeneemt.

Vooral aan de westkant van de gemeente richten de zwijnen schade aan landbouwgewassen aan en doorploegen ze grasvelden. Voor agrariërs is er een schaderegeling, waardoor een deel van de schade door de provincie wordt vergoed. Doordat wilde zwijnen met name ’s avonds en ’s nachts actief zijn, vormen ze ook een gevaar voor het verkeer.

De nieuwe reflectoren (wildspiegels) zijn geplaatst om het wild af te schrikken als er een auto aankomt. Daarnaast wordt er intensief overleg gevoerd met de wildbeheerseenheid (de jagers). Zij intensiveren de jacht op wilde zwijnen. Omdat wilde zwijnen in Nederland geen natuurlijke vijanden hebben, is de enige manier om verdere groei van de populatie te beperken er op te jagen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen