In memoriam Pierre Janssen; felle rakker, wethouder en man achter lokale partijen

Print
In memoriam Pierre Janssen; felle rakker, wethouder  en man achter lokale partijen

Pierre Janssen in 2014 in zijn woning in Tegelen. Afbeelding: Stefan Koopmans

Tegelen / Noord-Limburg -

Politicus Pierre Janssen uit Tegelen is zondagmiddag op 78-jarige leeftijd overleden. Janssen nam in 2014 na ruim dertig jaar afscheid van de politiek. Hij was onder meer wethouder in Tegelen en stond mee aan de wieg van de LokaleDemocraten.

De in Hout-Blerick geboren Pierre Janssen was dan dertig jaar voor en achter de schermen politiek actief in Tegelen en na de herindeling in Venlo. In 2014 nam hij afscheid van de Venlose gemeenteraad. Janssen was al enkele jaren ziek. Volgens zijn zoon Pieter leed hij aan hartfalen en longemfyseem. Pierre Janssen overleden afgelopen zondagmiddag.

„Wanneer je ergens voor gaat, moet je er ook voor gaan. En dat heb ik altijd gedaan. Bij sommige zaken wijk ik niet, zeker als het over mensen gaat,” zei Janssen in een afscheidsinterview in 2014 in De Limburger. Hij vond het toen op 73-jarige leeftijd na ruim dertig jaar mooi geweest. Janssen vertelde dat hij zeker in het begin een felle rakker was en dat eigenlijk altijd wel is gebleven.

Huis

Voor de liefde verhuisde Janssen ooit naar Tegelen en rolde daar min of meer toevallig in de politiek. Voor de bouw van een huis moest hij vaak op het gemeentehuis zijn. De gemeente lag volgens Pierre nogal dwars met steeds weer nieuwe bezwaren. Pierre werd nieuwsgierig naar de gang van zaken in het gemeentehuis en werd zo trouwe bezoeker van de raadsvergaderingen.

Dat viel op en zo werd hij door het CDA Tegelen gevraagd op de kieslijst te gaan staan. In 1982 kwam hij in de raad, vier jaar later werd hij fractievoorzitter en weer vier jaar later wethouder van Financiën. In 1994 zegt hij de Tegelse politiek vaarwel. Maar men is hem nog niet vergeten, want in 1997 klinkt alweer het verzoek vanuit het CDA aan Janssen om lijsttrekker te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 1998. Ondanks steun van partijbestuur en fractie loopt het anders. De leden stemmen in meerderheid voor een ander en Janssen breekt met het CDA. Hij staat mee aan de basis van Tegelse Democraten, die vier zetels in de wacht slepen en net zo groot worden als het CDA Tegelen.

Lokale partijen

Ook nadat Tegelen in 2001 bij Venlo is gevoegd, blijft Janssen zich inzetten voor lokale partijen. Hij is het brein achter de oprichting van de Blerickse Democraten en van deze partij met de Tegelse en Venlose Democraten tot de LokaleDemocraten. Bij zijn afscheid van de politiek in 2014 stelt Janssen tevreden vast dat lokale partijen hun waarde hebben bewezen. „We staan dicht bij de burger en hoeven geen rekening te houden met eventuele partijrichtlijnen uit Den Haag.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen