Metaalstakers bezetten kantoor werkgeversclub

Print
Metaalstakers bezetten kantoor werkgeversclub

Werknemers en werkgevers in de metalektro liggen al maanden overhoop over een cao. Afbeelding: ANP

Werkgeversorganisatie voor de metaalsector FME heeft de hulp van de politie ingeroepen om een einde te maken aan een actie van vakbondsleden.

De metaalwerkers drongen volgens FME het pand in Zoetermeer binnen en bedreigden medewerkers van de brancheorganisatie. Vakbond FNV ontkent dat en spreekt van een vreedzaam protest.

Een woordvoerster van FME spreekt van een heftige situatie waar verschillende medewerkers flink door zijn aangedaan. Om een verdere escalatie te voorkomen, heeft FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming ingestemd met een gesprek met een afvaardiging van de actievoerders. De woordvoerster benadrukt dat dat om een ,,afgedwongen gesprek’’ gaat.

Volgens vakbond FNV deden aan de ,,sit-in’’, die rond 11.30 uur begon, ongeveer 150 medewerkers van metaalbedrijven mee. Die wilden met de actie laten zien dat ‘de cao over mensen gaat’. De actievoerders hebben het pand van FME inmiddels weer verlaten.

Werknemers en werkgevers liggen al maanden overhoop over een nieuwe cao. Werknemers van verschillende bedrijven zijn al sinds juni bezig met werkonderbrekingen. Ze willen onder meer een jaarlijkse loonsverhoging van 3,5 procent en een einde aan de flexibilisering in de sector. De cao Metalektro geldt voor zo’n 150.000 mensen.