woningen

Woningbouw in Meijel kan eindelijk starten

Print
Woningbouw in Meijel kan eindelijk starten

Voorjaar 2015 werd de oude Beckersfabriek in Meijel gesloopt. Afbeelding: Wendy Vluggen

Meijel / Noord-Limburg -

De weg is vrijgemaakt voor de al heel lang geplande bouw van honderd woningen in Meijel. Focus Projectonwikkeling in Eindhoven en Mulleners Vastgoed in Echt zijn er samen met de gemeente Peel en Maas uit.

Mulleners Vastgoed uit Echt start binnenkort met de verkoop van 37 woningen in Meijel-Oost. Die kunnen nu eindelijk gebouwd worden. Net als de 63 woningen op het terrein waar tot begin 2015 de frikandellenfabriek van Beckers stond en die samen de zogeheten Kapelkeshof gaan vormen. De aanwezigheid van twee agrarische bedrijven (van de voormalige eigenaren Zanderink en Sanders) met bijbehorende milieuhindercirkels verhinderde lang de start van woningbouw. ‘Zanderink’ was eigendom van Focus, ‘Sanders’ van Mulleners. „We zaten elkaar in de weg; we gijzelden elkaar als het ware”, vertelt directeur Renzo Goessens van Mulleners. Aan die ‘gijzeling’is nu een eind gekomen. Mulleners heeft de boerderij Zanderink gekocht en is begonnen met de sloop. Focus heeft de ontwikkeling van het gebied met 37 woningen ook overgedragen aan Mulleners. Ook de andere boerderij verdwijnt, waardoor er van stankcirkels geen sprake meer is. Focus blijft ontwikkelaar van de locatie ‘frikandellenfabriek’.

Oplossing

De gemeente Peel en Maas is door beide partijen betrokken bij de zoektocht naar een oplossing. Wethouder Rob Wanten (CDA, Wonen) is blij dat de weg nu eindelijk vrij is voor woningbouw waaraan volgens hem in Meijel veel behoefte is.

Ergernis

In de fabriek van Beckers werden dertig jaar snacks geproduceerd. In 1997 verhuisde de productie naar het Belgische Bocholt. In het leegkomende pand zat nog even een sportschool, maar in 2005 kwam de ‘frikandellenfabriek’ leeg te staan. Het duurde nog tot voorjaar 2015 voordat de fabriek werd gesloopt. De ergernis in de buurt over de sloopresten voor de deur groeide daarop almaar. In 2017 haalden boze Meijelnaren ruim honderd handtekeningen op als protest tegen de puinhoop voor hun deuren.

Destijds was er nog twijfel of er in Meijel-Oost gebouwd moest worden. De gemeente Peel en Maas had van de provincie te horen gekregen dat er fors geschrapt moest worden in woningplannen. Die tijd is voorbij. Er mag en moet zelfs weer volop gebouwd worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen