Burgemeester Venlo positief over deelname wietproef

Print
Burgemeester Venlo positief over deelname wietproef

Burgemeester Scholten van Venlo is positief over deelname aan de wietproef. Afbeelding: Dagblad De Limburger

Venlo / Noord-Limburg / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo gaat de gemeenteraad voorstellen deel te nemen aan de wietproef. Hij heeft goede hoop dat de regering de eis van de gemeente inwilligt.

Scholten sprak maandag als lid van een landelijke werkgroep van gemeenten met de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Bruno Bruins (Zorg). Aanleiding waren twijfels die waren gerezen over de voorwaarden om te experimenteren met door de overheid gecontroleerde hennepteelt. Zo zouden coffeeshops in grensgemeenten als Venlo de staatswiet niet aan buitenlanders mogen verkopen.

Venlo-model

Volgens Scholten is het zogeheten Venlo-model juist succesvol gebleken om straathandel en overlast te bestrijden. Het model houdt in dat ook inwoners van Duitse grensgemeenten wiet kunnen kopen bij de coffeeshops in Venlo.

Vanwege de gestelde eisen door het kabinet dreigden gemeenten af te haken, waardoor er te weinig overbleven die aan de wietproef willen deelnemen. In een gesprek tussen de ministers en de werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is veel kou uit de lucht gehaald, zegt Scholten.

Ook zijn eigen zorgen zijn weggenomen. Hij heeft niet de harde toezegging gekregen dat Venlo straks ook de staatswiet aan Duitsers mag verkopen, maar hem is niet te verstaan gegeven dat de regering daar onoverkomelijke problemen mee heeft. Minister Grapperhaus kent het Venlo-model en noemde het „interessant”, aldus Scholten. Tevens lieten de ministers weten dat de voorwaarden voor deelname worden aangepast naar aanleiding van het gesprek met de VNG-werkgroep.

Giftig

Het kabinet heeft er belang bij dat zes tot tien gemeenten deelnemen aan de wietproef, zo kreeg Scholten te horen. Tevens wil het zeker de effecten in de grensstreek beoordelen. Burgemeester Scholten zou het ook raar vinden als alleen Nederlanders straks veilige wiet kunnen kopen, terwijl Duitsers via de straathandel wiet krijgen die met „giftige bestrijdingsmiddelen” is gemaakt. „We gaan Duitsers toch geen onveilige wiet verkopen?”

Gemeenten die willen deelnemen aan de vierjarige proef met staatswiet moeten zich voor 1 juni 2019 melden. Scholten gaat de gemeenteraad voorstellen om dat te doen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen