Rechter: Maasgouw moet eerder handhaven bij Funbeach

Print
Rechter: Maasgouw moet eerder handhaven bij Funbeach

De beachclub van Funbeach in Panheel. Afbeelding: Jan Kuit

Heel - De rechter fluit de gemeente Maasgouw terug. De gemeente gaf de ondernemer van Funbeach vier maanden de tijd om te stoppen met het illegaal gebruik van het strandpaviljoen. Die termijn moet worden ingekort.

De Raad van State oordeelde onlangs dat de meeste themafeesten in de beachclub in strijd zijn met het bestemmingsplan. Die zijn, aldus de hoogste rechter, in overwegende mate niet gerelateerd aan de dagrecreatie in het gebied.

Vier maanden
Het college van Maasgouw besloot daarop de ondernemer een last onder dwangsom op te leggen, maar gaf hem wel vier maanden de tijd om aan het bestemmingsplan te voldoen. Dit tot frustratie van een omwonende, die een kort geding aanspande. Hij vond vier maanden ‘te lang’.

Lees ook: Gerechtigheid na jaren verzet tegen Funbeach: 'We zijn geen gekke Lowietjes'

Dat oordeelde de voorzieningenrechter maandag ook. Die stelt dat de gemeente Maasgouw niet goed heeft gemotiveerd waarom de exploitant zo’n lang termijn wordt gegund om te stoppen. ‘De gemeente heeft daarbij een onevenredig zwaar belang toegekend aan de bedrijfsvoering van de exploitant’, aldus de rechter.

‘Enige tijd’ 
Wel oordeelt de rechtbank dat de ondernemer enige tijd moet krijgen voordat er wordt gehandhaafd ‘om degenen die zo’n evenement hebben geboekt, de kans te geven om daarvoor een oplossing te vinden.’ Daarvoor worden vanaf nu acht weken gegeven.

Ondernemer Luc van Engelen van Funbeach noemt het ‘jammer’ dat de tijd wat korter is dan de gemeente hem gaf. Wel zegt hij belangrijk te vinden op te merken dat de rechtbank het belang van de onderneming ziet en hij de tijd krijgt de bedrijfsvoering aan te passen.

Maasgouw 
De gemeente Maasgouw interpreteert de uitspraak als steun voor hun besluit. Per mail laat de gemeentewoordvoerder weten dat ‘de gemeente Maasgouw heeft geconstateerd dat de voorzieningenrechter is meegegaan in het besluit van het college om de exploitant meer tijd te gunnen om degenen die een niet aan dagrecreatie gerelateerde activiteit hebben geboekt, de kans te geven om daarvoor een oplossing te vinden. Wel is de termijn waarbinnen dit moet gebeuren iets ingekort’.

Daarnaast geeft de woordvoerder aan dat de gemeente bij ‘te nemen vervolgstappen rekening zal houden met deze nieuwe termijn’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen