Militair Brunssum krijgt 750 euro boete voor onbedoeld schot

Print
Militair Brunssum krijgt 750 euro boete voor onbedoeld schot

De semi-automatische C7 is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht Afbeelding: Ministerie van Defensie

Brunssum - Een vrouwelijke militair van de NAVO-basis in Brunssum heeft een boete van 750 euro gekregen omdat ze per ongeluk een schot heeft gelost met haar semi-automatische geweer.

Dat gebeurde in de wachtpost van de basis, een ruimte van drie bij vier meter waar een collega van haar zich vlakbij de plaats van inslag bevond. De militaire kamer van de rechtbank vindt dat de militair, een getraind schutter, ernstig nalatig is geweest. Van opzet is geen sprake.

Onderzoek
Het incident heeft zich ruim twee jaar geleden voorgedaan. De rechtbank heeft pas deze maand uitspraak gedaan na een uitvoerig onderzoek. De 34-jarige militair was op de basis in Brunssum om een wachtdienst uit te voeren in dienst van de Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht. Daarbij nam ze haar dienstwapen, de Colt C7, over van haar collega. De semi-automatische C7 is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht.

Bij de overdracht is ze van de wijs gebracht omdat haar collega haar plotseling verzocht om de patronen te tellen. Daarna wilde ze de vereiste veiligheidsprocedure uitvoeren, maar ze plaatste de gevulde patroonhouder in het wapen, waarmee ze feitelijk de laadprocedure uitvoerde. Omdat ze die twee procedures door elkaar heeft gehaald, is het schot afgegaan. De kogel is in de richting van de vloer gegaan. De harde ondergrond had de kogel kunnen weerkaatsen waardoor twee in de wachtpost aanwezige collega’s gevaar hebben gelopen.

Niet alert
Volgens de militaire kamer is de vrouw zich onvoldoende bewust geweest van de handelingen die ze op dat moment verrichtte en was ze niet alert genoeg. Als professioneel wapendrager moet ze op de hoogte zijn de correcte omgang met haar wapen en van de grote risico’s die onjuist gebruik kunnen hebben. De officier van justitie had een boete van 400 euro geëist. De rechtbank vindt 750 euro gepast omdat de militair eerder een voorgestelde transactie heeft afgewezen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen