‘Hema gaat deel panden verkopen aan franchisers’

Print
‘Hema gaat deel panden verkopen aan franchisers’

Hema wil mogelijk filialen verkopen aan franchisenemers. Afbeelding: ANP

De nieuwe Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn wil zich nadrukkelijker op het buitenland gaan richten. Om de buitenlandse expansie te bekostigen, wordt een groot aantal winkelpanden van de hand gedaan.

Dat hebben anonieme bronnen uit de financiële sector verklaard tegenover Het Financieele Dagblad. Zodra de laatste handtekeningen zijn gezet en Boekhoorn zich officieel eigenaar van de Hema mag noemen, is hij van plan zoveel mogelijk winkelpanden aan franchisenemers te verkopen. Dat is hoogstwaarschijnlijk in januari 2019.

Hema heeft 545 filialen in Nederland, 261 panden zijn reeds in handen van circa honderd franchisenemers. Boekhoorn heeft van meet af aan gezegd dat hij de schuld van het concern ‘drastisch’ wil verlagen. „Deze loden last zit groei in weg. Hij belemmert de optimale gebruikmaking van de kracht van het oersterke merk Hema”, zei hij stellig.

Paar honderd miljoen

Hema heeft voor 750 miljoen euro obligaties uitstaan. Verkoop van de Hema-panden zou een paar honderd miljoen euro kunnen opleveren. Of Boekhoorn álle 284 winkelpanden in de verkoop doet, wordt betwijfeld. Zijn duurste panden en tevens meest winstgevende filialen in de grote steden zal hij waarschijnlijk willen behouden. Volgens ingewijden kunnen de kleinere Hema-winkels in de provincies 1 tot 1,5 miljoen euro per stuk opleveren.

Zover bekend heeft Hema de eigen winkelpanden niet eerder te koop aangeboden. Eigenaar Lion Capital zou weleens geprobeerd hebben om toekomstige huurinkomsten eerder te innen,maar daar ging de Ondernemingsraad pal voorliggen.

Opmerkelijk

Verkoop van Hema-filialen aan franchisenemers blijft opmerkelijk. Nog niet zo gek lang geleden zegde Hema de kritische franchisenemers letterlijk de wacht aan na slepende rechtszaken. Nu zouden diezelfde franchisers het schip weer vlot moeten trekken.

Het Britse Lion Capital zag de zelfstandige ondernemers als grootste struikelblok in het verkoopproces. Een knallende ruzie over de verdeling van inkomsten uit de Hema-webverkopen liep dit jaar volledig uit de hand. Het Belgische investeringsfonds Core Equity was bijna rond met LionCapital, maar haakte naar verluidt af toen duidelijk werd dat de franchisenemers andere belangen hadden dan de directie.

Geniaal plan

Retaildeskundige Paul Moers spreekt van een geniaal plan. „Door de winkels te verkopen aan franchisenemers speelt Hema geld vrij dat ze kunnen investeren in de vernieuwing van de formule. Zo kan de vernieuwing in Nederland veel sneller worden aangepakt.” Het idee om het geld in te zetten voor uitbreiding van de Hema-formule in het buitenland spreekt Moers juist niet aan. „Je moet eerst je thuisbasis op orde hebben.”