Arnhemse terreurverdachte vrijgelaten

Print
Arnhemse terreurverdachte vrijgelaten

Afbeelding: Videostill Politie

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy - Een van de zeven terreurverdachten die eind september werden opgepakt in Arnhem en Weert, is weer op vrije voeten. De 18-jarige man uit Arnhem is maandag door de officier van justitie in vrijheid gesteld. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen een terreuraanslag plegen op een evenement met kalasjnikovs en bomvesten. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Lees ook: 'Terreurverdachten kregen instructies in vakantiehuisje Weert'

Huizoekingen
Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten vond de politie onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en 100 kilo kunstmest, mogelijk voor het maken van een autobom.

Hardi
Drie van de verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ze werden opgepakt na een maandenlang onderzoek, dat begon met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Deze Hardi N. is in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

Op 10 januari vindt de eerste, niet-inhoudelijke zitting van de strafzaak plaats. Dat gebeurt in de rechtbank in Rotterdam.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen