gemeenschapshuis

Wijkplatform vindt ’t Plenkhoes beste plek voor nieuw gemeenschapshuis

Print
Wijkplatform vindt ’t Plenkhoes beste plek voor nieuw gemeenschapshuis

De voormalige uitbaters van ‘t Plenkhoes achter de bar in het Geleense pand. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

Wijkplatform Geleen-Zuid/de Kluis ziet het liefst dat ’t Plenkhoes wordt opgeknapt of wordt vervangen door nieuwbouw. Dat advies is gestuurd aan de gemeente Sittard-Geleen als het gaat om het vestigen van een toekomstbestendig gemeenschapshuis.

Volgens voorzitter Ronald Otten van het wijkplatform gaat het om ‘een ongevraagd advies’. Otten hoopt dat zo al aan het begin van het proces de wens van de buurt wordt meegewogen.

Eisen

De gemeente laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de beste locatie voor een buurthuis voor Geleen-Zuid en de Kluis. Centrale ligging en beschikbaarheid van een kleine zaal, zijn daarbij voorname eisen.

Behalve ’t Plenkhoes zijn ook wijksteunpunt Amusant en de Pater van Arskerk in beeld om dienst te gaan doen als multifunctioneel gemeenschapshuis.

Nadelen

Het wijkplatform vindt dat er aan die laatste twee locaties meer nadelen kleven. Bij Amusant ontbreekt nu een zaal, die bijgebouwd zou moeten worden. Maar het pand heeft ook een minder goede horecafunctie en er zijn minder parkeerplaatsen in de omgeving, oordeelt het platform.

Wanneer de Pastoor van Arskerk als zaaltje dienst zou moeten gaan doen, voorziet het wijkplatform problemen met de stalen steunpilaren die in het midden van de ruimte staan. Bovendien is dit pand ook aan stevige renovatie toe, weet Otten.

Opties

Het platform vraagt de gemeente nog twee andere opties mee te nemen in het onderzoek. Is er wellicht een buurthuis mogelijk in sportcomplex Glanerbrook, dat op de nominatie staat om vernieuwd te worden? Of kan aansluiting worden gevonden bij de stadsvernieuwing in Geleen Zuid, bijvoorbeeld bij het vormen van een wooncarré achter de huidige Aïda-flat.

Terras

Toch blijft ’t Plenkhoes nog altijd de beste plek voor een buurthuis, meent het platformbestuur. Vanwege de centrale ligging, parkeerruimte en mogelijkheid ook een terras in te richten. Bovendien zorgt de nieuwe uitbater, Rick Schmitz met zijn dansschool, voor reuring op die plek. „Dat helpt om de wijk levendiger te maken”, vindt Otten.

De gemeente vindt het huidige pand van ’t Plenkhoes te groot en te vervallen. Opknappen zou acht ton kosten. Kleiner maken of slopen om plaats te maken voor nieuwbouw zijn ook opties in het haalbaarheidsonderzoek.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen