Trouwen in Weert wordt fors duurder

Print
Trouwen in Weert wordt fors duurder

Wie in Weert wil trouwen, moet daarvoor vanaf volgend jaar dieper in de buidel tasten. Afbeelding: Getty Images

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Stelletjes die zich in Weert het jawoord willen geven, moeten daar vanaf volgend jaar fors meer voor betalen. De gemeente verhoogt de kosten met bijna 10 tot 20 procent.

Trouwen in de trouwzaal van het gemeentehuis, was en blijft het minst duur. Tenminste, als je dat van maandag tot en met vrijdagmorgen doet. Dit jaar brengt de gemeente daarvoor 366 euro in rekening. Dat wordt volgend jaar 399 euro. Op vrijdagmiddag en -avond krijgt het echtpaar een nota van 470 euro en op zaterdag eentje van 695 euro. Alle tarieven op het gemeentehuis stijgen met 9 procent.

Alternatief
Een alternatief is de Paterskerk aan de Biest. Hoewel de tarieven daar - net als op alle plekken buiten het gemeentehuis - met 19 procent stijgen, ben je op zaterdag tot goedkoper uit dan op het gemeentehuis. Wie op zaterdag in trouwjurk en - pak komt, betaalt daar een tarief van 525 euro. Toch nog altijd een stuk minder dan op zaterdag in het gemeentehuis.

Het kan nog goedkoper. In een ‘bijzonder huis’, bijvoorbeeld het gemeentehuis, kost een huwelijksvoltrekking 416 euro, ongeacht het tijdstip. Een zelf gekozen locatie komt op 628 euro.

Het duurst is trouwen in het Jacob van Horne Museum op vrijdagavond. Daar kost een jawoord, tenminste wat leges betreft, ruim negenhonderd euro. Wie dat per se wil, zal echter nog moeten wachten tot het museum gerestaureerd is.

Gratis
Wie wil trouwen zonder veel poespas, kan overigens altijd nog kiezen voor de eenvoudige voltrekking van een huwelijk of partnerregistratie. Die kost honderd euro. Ook helemaal gratis trouwen is nog mogelijk: op dinsdag- en donderdagochtend.

Wie zich bedenkt en een vastgestelde huwelijksdatum wil wijzigen of cancelen, betaalt daarvoor vanaf volgend jaar 36 euro, 20 procent meer dan dit jaar.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de verhogingen deels te danken aan kostenstijgingen. „Op een aantal daarvan hebben we geen invloed”, aldus de woordvoerder. „We hanteren het principe dat leges kostendekkend moeten zijn.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen