Vrienden Toerclub Elsloo komen al 40 jaar samen thuis

Print
Vrienden Toerclub Elsloo komen al 40 jaar samen thuis

Toerclub Elsloo fietst drie keer per week door Zuid-Limburg. Afbeelding: Etienne Zegers

Elsloo / Zuid-Limburg -

Elsloo kent een rijke fietshistorie. Broers Harrie en Henk Steevens en Sjefke Janssen zijn er bijvoorbeeld geboren en getogen. Maar ook op amateurniveau heeft het dorp een mooie geschiedenis. Zo bestaat Tourclub Elsloo 40 jaar. Een groep vrienden, met leden uit heel Zuid-Limburg, die de liefde voor de fiets na vier decennia nog lang niet verloren is.

De liefde voor de fiets was er bij Jan Odekerken en Ernest Agustin al in de jaren ’70. “Wij fietsten toen bij de Spoorweg Ontspannings Vereniging Heerlen”, vertelt Jan. “We maakten vele tochten, maar in de winter sloten we vaak aan bij een fietsclubje uit Beek.” Het fietsen werd steeds populairder merkten de heren. “We hebben toen besloten een eigen club op te richtten”, stelt Ernest. Om de twee weken werden er tochten van 200 kilometer verreden. “In de beginjaren gebruikten we de routes van de wielerclub uit Heerlen. Later zijn we ze zelf gaan uitzetten.”

Samen uit, samen thuis

Dat fietsen in Elsloo populair was is een understatement. De club groeide gestaag. “Dat was aan de ene kant goed, maar had ook nadelen”, onderkent Ernest, die de eerste 24 jaar voorzitter was. “We hebben één motto: ‘Samen uit, samen thuis’. Dat betekent dat we géén wedstrijd fietsen en iedereen zich aan het tempo van de voorrijders dient te houden.” Maar soms werd er aan de kop zo hard gereden dat er leden aan de achterkant afwaaiden. Het zorgde ervoor dat er zwaardere eisen aan het lidmaatschap werden gesteld. Zo wordt er een proeftijd van een jaar ingevoerd, moet je bij de groep passen en minimaal acht keer per jaar deelnemen aan de tochten. Deze toertochten worden in alle windstreken van het Limburgse land verreden. Wiel Kusters en Lau Lemmens zijn twee kopstukken van weleer die de tochten uitschreven. “Lau was de voorloper van de GPS”, stelt Lei Janssen. “De man had een ongekend geheugen. Via herkenningspunten loodste hij iedereen langs prachtige wegen.”

Ledenstop

Lei volgde Ernest op als voorzitter en vervulde die functie 13 jaar. “De club groeide en groeide. “We hebben in 1987 zelfs een ledenstop gehad. Dat vergde ook een andere organisatie. We hebben verschillende snelheidsgroepen opgezet, om iedereen toch met plezier te laten koersen.” De club kende inmiddels 120 leden en het motto bleef heilig. Daarnaast mocht ook niets ten koste gaan voor de liefde voor de fiets.

Klassiekers

De heren reden klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik, Gent Wevelgem en de Amstel Gold Race, maar één tocht blijft ze in het bijzonder bij: Elsloo-Elsloo. “Een tocht van ons dorp, naar het in Friesland gelegen gelijknamige plaatsje. We werden met alle egards ontvangen en er reed zelfs een televisieploeg van omroep Friesland mee.”

Jan toont de foto’s uit vervlogen tijden en herinnert zich nog een familietocht naar de Eifel. “Onze vrouwen gingen ook mee. Het tekent de vriendschap die er is.” Inmiddels is de gemiddelde leeftijd 65 jaar en telt de club 55 leden. “We hebben twintigers en tachtigers, mannen en vrouwen en ze zijn woonachtig in heel Zuid-Limburg.” Een uniek gezelschap dus.

Jubileum

Afgelopen maand hield de club een jubileumtocht. “Voor iedere groep hadden we een aparte tocht”, vertelt huidig voorzitter Louwrens Doornbos. Zo ging de A-groep, met de snellere en jongere renners naar Spa, de B-groep naar Banneux en de C-groep, met de senioren, naar Griendtsveen.” Bij thuiskomst werd er als vanouds een glas bier gedronken bij café de Dikke Stein. Het motto is immers heilig: Samen uit, samen thuis. Op dit moment is er een overzichtstentoonstelling van de toerclub te zien in het streekmuseum te Elsloo. Hier zijn foto’s en bezienswaardigheden uit de 40-jarige historie te bewonderen.