Vmbo’ers Herlecollege krijgen les in solliciteren bij aftrap JINC

Print
Vmbo’ers Herlecollege krijgen les in solliciteren bij aftrap JINC

Kinderen die opgroeien in gebieden met armoede worden voorbereid op een succesvolle loopbaan. Afbeelding: JINC

Heerlen / Hoensbroek -

Een groep van 107 leerlingen van het Herlecollege in Heerlen krijgt op donderdag 29 november les in solliciteren. Dat gebeurt bij Brightlands Smart Services Campus, aan de Smedestraat 2 in Heerlen, door mensen uit de praktijk.

Veertien professionals uit het bedrijfsleven maken tijdens rollenspellen duidelijk hoe een jongere een goede stageplek of bijbaan verovert. Voorafgaand aan de training trappen de ex-profvoetballers Roel Brouwers en Nathan Rutjes, die werken voor Roda JC Midden in de Maatschappij, de start van JINC Zuid-Limburg letterlijk af.

Voor JINC, een organisatie die opkomt voor jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand, is vanochtend een belangrijk moment. Gevierd wordt namelijk de start van de activiteiten in Zuid-Limburg. Niet alleen met sollicitatietrainingen, maar ook met bliksemstages. Tijdens deze korte bedrijfsbezoeken steken de kinderen de handen uit de mouwen op zo veel mogelijk afdelingen, zodat ze ervaren wat leuk is en eventueel past.

Met deze activiteiten wil JINC kinderen die opgroeien in gebieden met armoede voorbereiden op een succesvolle loopbaan. ”Dat is belangrijk, want deze leerlingen krijgen vaak te maken met kansenongelijkheid. Bijvoorbeeld omdat ze minder rolmodellen hebben en over een kleiner netwerk beschikken dan leerlingen uit rijkere buurten. Of omdat ze minder goed weten wat er op de arbeidsmarkt te koop is”, stelt woordvoerster Marieke Kremer.

Angelique Middeldorp, vestigingsdirecteur van JINC Zuid-Limburg, wil snel aan de slag gaan: “Ook in Zuid-Limburg groeien veel kinderen op die niet de kansen krijgen die ze verdienen. We willen hen een steuntje in de rug geven, want zij hebben net zoveel talent als ieder ander. Landelijk gezien bereikt JINC ruim 47.000 jongeren per jaar. Door die ervaring weten we dat onze aanpak effectief is.”

Ieder kind heeft talent. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daarom wordt energie gestoken in het project om ieder kind kansen krijgt. Om dat te bereiken, worden kinderen van 8 tot 16 jaar geholpen aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen