Oekraïne kondigt staat van beleg af

Print
Oekraïne kondigt staat van beleg af

Afbeelding: EPA

In Oekraïne geldt vanaf woensdag de staat van beleg. Die gaat gelden voor dertig dagen. Eerder had president Petro Porosjenko het parlement daar al om gevraagd.

In een televisietoespraak zei hij: ,,Ik heb mijn grondwettelijke plicht vervuld en bij decreet heb ik de staat van beleg in heel Oekraïne opgelegd vanaf 09.00 uur 's morgens op 28 november.’’ Waarom de maatregel pas woensdag ingaat, zei Porosjenko niet.

Spanningen
Aanleiding is de opgelopen spanning tussen Oekraïne en Rusland nadat de Russen zondag drie Oekraïense marineschepen hadden beschoten en deze daarna in beslag namen. Rusland houdt nog 24 Oekraïense opvarenden vast. Volgens Moskou was deze actie gerechtvaardigd omdat de schepen in strijd met de afspraken via de Straat van Kertsj de Zee van Azov binnenvoeren.

Beide landen beschuldigen elkaar van provocaties. Regeringsfunctionarissen uit Duitsland, Rusland, Frankrijk en Oekraïne komen later maandag in Berlijn bij elkaar om een oplossing te vinden voor het conflict.

Verkiezingen
In Oekraïne staan op 31 maart volgend jaar presidentsverkiezingen gepland. Die gaan volgens Porosjenko, dan mogelijk ook weer kandidaat, gewoon door. Bij de Russische actie raakten drie Oekraïners gewond. Ze liggen in het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar, zei de Russische mensenrechtencommissaris Tatjana Moskalkova.

Groot-Brittannië heeft Rusland veroordeeld voor de actie. ,,Een Russische daad van agressie tegen Oekraïne die nieuw bewijs vormt van de destabiliserende bedoelingen van Rusland,” zei een woordvoerder van de Britse premier Theresa May.