'Nederland op voorlopige kalender Formule 1 in 2020'

Print
'Nederland op voorlopige kalender Formule 1 in 2020'

Max Verstappen tijdens driftdemo bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort. Afbeelding: ANP/Robin Utrecht

De kans dat er in 2020 een Formule 1-race in Nederland wordt verreden is verder toegenomen nu Formula One Management Ltd. (FOM) te kennen heeft gegeven dat er in de kalender van 2020 ruimte wordt vrijgemaakt voor een Grand Prix in ons land.

Dat hebben bronnen bij de afsluitende race in Abu Dhabi tegenover de website Formule1.nl gezegd. De voorkeur gaat - vanwege de Formule 1-historie - uit naar Zandvoort, maar mocht het daar geen haalbare kaart zijn dan kan Assen de rol overnemen.

Financiering
Probleem voor Zandvoort is de financiering. Naast de ongeveer 20 miljoen euro die betaald moet worden om het Formule 1-circus in huis te halen, zijn er tientallen miljoenen euro’s extra nodig om het circuit aan de moderne Formule 1-eisen te laten voldoen. Dat probleem heeft Assen niet. Daar ligt een circuit dat, door de aanwezigheid van de MotoGP tijdens de jaarlijkse TT, nagenoeg up-to-date is om de Formule 1 te ontvangen.

Een Nederlandse Grand Prix zal waarschijnlijk gehouden worden in mei. Dat heeft te maken met de GP België, die altijd eind augustus op de kalender staat. De organisatoren willen liever niet dat de races in Nederland en België kort na elkaar worden gehouden.

Vietnam
Na Vietnam, dat onlangs al bevestigd werd, wordt Nederland de tweede ‘nieuwe’ stop op de Formule 1-kalender van 2020. De race zal gepland worden voor mei, schrijft Formule1.nl. 35 jaar geleden was voor het laatst een Formule 1-race in Nederland.

Zandvoort heeft de beste papieren, vanwege de historie en nabijheid van Amsterdam. De FOM heeft dat circuit-eigenaar prins Bernhard van Oranje per brief ook laten weten. Probleem is dat er diverse aanpassingen nodig zijn om aan de strenge noodzakelijke eisen van de internationale autosportfederatie (FIA) te kunnen voldoen. Daarvoor is Van Oranje op zoek naar financiers. Hij liet onlangs weten de kosten voor het organiseren van een Grand Prix op 30 tot 40 miljoen euro te schatten.