VVV gaat niet meer in beroep bij tuchtcommissie

Print
VVV gaat niet meer in beroep bij tuchtcommissie

Maurice Steijn Afbeelding: ANP Pro Shots

VVV gaat voorlopig niet meer in beroep tegen rode kaarten en schorsingen die de tuchtcommissie van de KNVB oplegt. De beleidsbepalers in De Koel vinden dat beroep aantekenen geen zin heeft. Maurice Steijn: „Er is sprake van willekeur bij de tuchtcommissie.”

De KNVB hoeft van VVV dus geen bezwaarschrift te verwachten naar aanleiding van de straf die Peter van Ooijen heeft gekregen (twee duels) voor zijn rode kaart in het duel met AZ.

Na de beroepszaak die VVV aan heeft gespannen vanwege de rode kaart voor Roel Janssen in Emmen eerder dit seizoen zijn Steijn, technisch manager Stan Valckx en directeur Marco Bogers volledig afgeknapt op de tuchtcommissie van de KNVB. Steijn: ,,Wij hebben in de kwestie-Janssen verklaringen ingediend, hebben ons verhaal gedaan in Zeist en gewezen op eerdere vergelijkbare overtredingen die met geel bestraft werden. En toch werd de straf van vier wedstrijden schorsing voor Janssen gewoon gehandhaafd. Sterker nog, er was zelfs een vrouwelijke aanklager die er een duel bovenop wilde geven. Ik heb geen hoge pet op van de tuchtcommissie. Daarom hebben wij als VVV gezegd voorlopig niet meer in beroep te gaan. Dat is geen uitspraak uit emotie, maar puur op basis van recente ervaringen.’’

Willekeur

Wat Steijn vooral steekt, is de willekeur in strafmaat in de zaak-Janssen. ,,We hebben beelden waarin Kik Pierie van Heerenveen precies dezelfde overtreding maakt als Roel Janssen. Pierie krijgt geel, waar de scheidsrechter bij Roel na ingrijpen van de VAR rood geeft. Dat is willekeur. Kijk, de discussie gaat hier niet over de vraag of het rood is voor Janssen. Ik heb meteen na de wedstrijd in Emmen gezegd dat Roels actie onbesuisd en dom was.”

Lees ook: 'Het was inderdaad een wedstrijd met twee gezichten van ons'

Die uitspraak van Steijn kreeg bij de tuchtcommissie nog een staartje. „Mijn woorden zijn nota bene gebruikt in de argumentatie om de straf te handhaven. Dus je begrijpt dat wij niet alleen afzien van een beroep tegen een straf voor Van Ooijen, maar ook dat ik persoonlijk geen commentaar meer geef op kaarten die vallen.”

In Zeist staat Steijn bekend als ‘straatvechter’ na enkele aanvaringen met scheidsrechters die een schorsing tot gevolg hadden. Toch denkt hij niet dat de tuchtcommissie zijn eigen verleden laat meewerken in de strafmaat voor zijn spelers. „Dat zou belachelijk zijn.”

Straffen

Hard bewijs voor de veelgehoorde stelling dat de tuchtcommissie de grote clubs bevoordeelt in strafzaken, heeft Steijn niet. De VVV-trainer draait het om: „Ik weet gewoon dat wij kansloos zijn in beroepszaken. Dat is geen Calimero-gedrag, want ik kom hier juist mee op een moment dat we het goed doen in de eredivisie. Dat is de realiteit.”

VVV zou spelers als Janssen en Van Ooijen als club ook hard kunnen aanpakken na wangedrag op het veld. Al zou het maar zijn om de tuchtcommissie mild te stemmen. En de voorbeeldfunctie van een profclub waar te maken.

Toch is dat in ieder geval naar buiten toe geen optie voor Steijn. „Spelers die ontoelaatbaar gedrag vertonen, krijgen disciplinaire straffen. Maar die houd ik altijd intern.”