Zwijgen kan Jos Brech de kop kosten

Print
Zwijgen kan Jos Brech de kop kosten

Afbeelding: YouTube

Heibloem / Brunssum / Zuid-Limburg - Het feit dat Jos Brech zwijgt tijdens verhoren over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, kan uiteindelijk ook in zijn nadeel uitpakken. Dat zeggen deskundigen die De Limburger heeft geraadpleegd.

Zwijgen is een strategie die tegenwoordig steeds vaker door verdachten - onschuldig of niet - lijkt te worden gebruikt.

Zwaardere straf
Die strategie werkt, zolang justitie geen ander bewijs heeft tegen de verdachte. Maar een verdachte die te lang zwijgt en uiteindelijk toch wordt veroordeeld, krijgt vaak een zwaardere straf.

Volgens professor Lonneke Stevens van de Vrije Universiteit in Amsterdam is het zwijgrecht muurvast verankerd in het Nederlandse rechtssysteem. Dat zal niet veranderen, maar toch zal de discussie toenemen nu er steeds meer oude zaken via DNA naar een verdachte leiden. In dergelijke cold cases is justitie naast het DNA vaak afhankelijk van verklaringen, omdat ander bewijs ontbreekt.

Nabestaanden
DNA alleen bewijst nog niet dat iemand daadwerkelijk de dader is. Hij kan het slachtoffer ook op een andere manier zijn tegengekomen. Het loont in oude zaak daarom al snel voor een verdachte om te zwijgen, stelt ze. Dit is vooral voor nabestaanden vaak moeilijk te verteren.

Lees meer: Wie zwijgt speelt een gevaarlijk spel