Drugshandel op drie plekken in Roermond

Print
Drugshandel op drie plekken in Roermond

Coffeeshop Sky aan de Venloseweg in Roermond. Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde - In drie gebieden in Roermond vindt aantoonbaar straathandel in (soft)drugs plaats. Dat zijn er minder dan op basis van klachten werd verondersteld. Het gaat om de parkeerplaats bij het winkelcentrum in de Donderberg, het gebied rond de Moutfabriek en sportcomplex Kitskensberg.

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Breuer & Intravall heeft uitgevoerd naar straathandel in Roermond. Het onderzoek vond plaats in het kader van de toekomst van de twee coffeeshops. Om een weloverwogen besluit te nemen over een eventuele verplaatsing en/of invoering van het i-criterium (weren van buitenlanders)wil de gemeente alle aspecten in beeld hebben. In totaal heeft het bureau zeven potentiële deallocaties onderzocht:  de omgeving rond de coffeeshops Sky en Skunk, de sportparken Hammerveld, de Wijer en Kitskensberg, het winkelcentrum in de Donderberg en de omgeving van de Moutfabriek.  

Lees ook: Drugsdeals in Roermond vooral vanuit de auto

Opmerkelijk: op nagenoeg alle locaties hangen jongeren - al dan niet in patserige auto’s  - die blowen en drinken, maar zij handelen doorgaans niet in drugs, terwijl de omgeving dat wel denkt. Sterker: de hangjongeren leiden op diverse locaties de aandacht juist af van de dealers.

Overlast
Voor overlast zorgen de hangjongeren wél, zeker in woonbuurten. Op de sportparken zijn het vooral de leden van verenigingen die er last van hebben. Omwonenden van de coffeeshops ondervinden met name  hinder van het verkeer. Straathandel hebben de onderzoekers hier nauwelijks geconstateerd.

De onderzoekers refereren in hun rapport expliciet aan de sceptische en soms wantrouwende houding van omwonenden van de onderzochte locaties richting gemeente. Zij lijken  murw geslagen omdat de situatie al jaren hetzelfde is en er in hun ogen niets verandert. Burgemeester Rianne Donders benadrukt in een toelichting dat de gemeente wel degelijk bezig is met zowel de coffeeshops als de hangjeugd, maar dat het om complexe problematiek gaat die je niet in een handomdraai oplost. Daarom vinden volgend jaar nadere onderzoeken plaats.  Breuer & Intraval brengt in beeld welke alternatieve locaties er eventueel voor de coffeeshops zijn. Daarnaast komt er een plan van aanpak voor zowel de straathandel als de hangjeugd.

Rapport
De onderzoekers presenteerden hun bevindingen maandagavond aan de politiek, die ook het rapport kreeg overhandigd. Hoewel het  inhoudelijke debat pas in de volgende commissievergadering plaatsvindt, werd er  toch ruim twee uur over gepraat en werden er talloze vragen op de burgemeester afgevuurd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen