VVD-bestuur wil geschuif kieslijst niet toelichten

Print
VVD-bestuur wil geschuif kieslijst niet toelichten

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Het regiobestuur van de VVD wil aan de leden niet uitleggen waarom er geschoven is met personen op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Verleden week werd bekend dat voormalig Kamerlid Ronald van Vliet en Statenlid en oud-fractievoorzitter van Venlo John Heuvelings zich hebben teruggetrokken als kandidaat, nadat ze een lage plek op de lijst kregen toebedeeld.

Opheldering
Van Vliet heeft zelfs zijn partijlidmaatschap opgezegd. Volgens de kandidatencommissie, die in eerste instantie adviseert over de volgorde, heeft het bestuur de twee op een lage plek gezet en is afgeweken van het eigenlijke voorstel.

Tijdens een ledenvergadering over de verkiezingen in Horn vroeg wethouder Frans Pekema uit Bergen maandagavond om opheldering. „Waarom heeft het bestuur ervoor gekozen om aanpassingen te doen? U vraagt ons om een oordeel, dan willen we wel weten waarom u kandidaten op een bepaalde plek zet”, zei Pekema die bijval kreeg vanuit de zaal. Stephan Satijn, oud-wethouder van Venlo en vicevoorzitter van het regiobestuur wilde het er niet over hebben. „Het bestuur is bevoegd kleine aanpassingen te doen. De kandidaten zijn hierover geïnformeerd. Het is niet de bedoeling dat we deze motivatie in het openbaar gaan bespreken.”

Gesloten deuren
Uiteindelijk stemden de ruim honderd aanwezige Limburgse VVD’ers achter gesloten deuren in met de kandidatenlijst. Eerder werd al bekend dat oud-Kamerlid Karin Straus lijsttrekker wordt, gevolgd door gedeputeerde Joost van den Akker. De derde plek op de lijst is voor nieuwkomer Leon Bastiaans, ondernemer uit Venlo en voorzitter van de Boètegewoene Boètezitting.

De huidige fractievoorzitter Herman Nijskens uit Melick staat op de vierde plek, gevolgd door Teun Heldens, raadslid in Peel en Maas. Statenlid Dries Lodewijks staat op de zesde plaats, gevolgd door voormalig Roermonds raadslid Sabine Koopman.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen