Werkstraf geëist tegen leidinggevende voor aanranden collega’s

Print
Werkstraf geëist tegen leidinggevende voor aanranden collega’s

Afbeelding: iStock

Ransdaal / Herten / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Brunssum - Officier van justitie Joep Timmermans heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond 240 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 56-jarige Jan M. uit Herten.

De man wordt ervan verdacht dat hij twee vrouwelijke collega’s met wie hij als huis aan huis-verkoper in Voerendaal en Brunssum op pad was heeft aangerand. Hij zou hun borsten, billen en in een geval hun vagina hebben betast. Hij was hun leidinggevende en opleider. De Hertenaar heeft in de politieverhoren altijd ontkend. “Er is niets gebeurd”, antwoordde hij ook dinsdag op vragen van de rechtbankvoorzitter. Zijn advocaat Suzan Jongen bepleitte vrijspraak. 

Aangifte
De zaak kwam aan het licht nadat een collega in 2016 aangifte had gedaan tegen M. Zij beweert dat de teamleider haar in een busje van de baas heeft aangerand. De verdachte zou vooraf het werkbusje zo hebben geparkeerd dat het vermeende slachtoffer niet kon uitstappen. Een tweede slachtoffer deed haar verhaal later bij de politie. Ze zou aanvankelijk geen aangifte hebben willen doen omdat ze het leven van M.  niet wilde verwoesten. 

Twee gezichten
Collega’s omschrijven Jan M. als een man met twee gezichten. Ze noemen hem een hardwerkende, vriendelijke collega en omschrijven hem ook als een teamleider die seksistisch zou zijn. M. zou vooral jonge vrouwen die niet zo stevig in hun schoenen staan, hebben uitgezocht om met hem op pad te gaan. De officier van justitie vindt dat M. misbruik heeft gemaakt van zijn positie als leidinggevende. “Doortrapt”, zo omschreef hij zijn gedrag. 

Ontslagen
De Hertenaar is nog steeds in dienst van het promotiebedrijf. Hij mag alleen nog met mannelijke collega’s op pad. Van zijn baas heeft hij te horen gekregen dat hij wordt ontslagen als de rechtbank hem veroordeelt. Een van de slachtoffers zei dinsdag in de rechtbank: “dit mag hij nooit, nooit meer iemand aandoen”.  

De rechtbank doet op 11 december uitspraak. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje