Aan tafel

Heerlijk avondje wordt nog heerlijker met deze speculaasstoof

Print

Maak deze stoof een tot twee dagen van tevoren, dan ontwikkelen de smaken zich beter én je heb op sinterklaasavond geen stress in de keuken. Afbeelding: Studio Philippi

Hoe korter bij pakjesavond, hoe harder mijn potje speculaas-kruiden elk jaar weer strooit.

Toen we bijna tien jaar geleden ons huidige huis betrokken, ging een langgekoesterde wens in vervulling: een grote oven. Uit die oven komen deze dagen dikke brokken speculaas met goudbruine amandelen, fijne speculaasjes en pepernoten (euhhh... kruidnoten!), die we, als ze afgekoeld zijn, voorzien van een laagje knapperige chocolade. Hoe meer pakjesavond nadert, hoe harder ik ga bakken. Ook appeltaart, chocolademelk, stamppot, stoofvlees, soepen en dressings ontkomen in deze tijd van het jaar niet aan een schepje speculaaskruiden.

Deze speculaasstoof kun je helemaal voorbereiden op een rustig moment. Mij komt het vaak nog beter uit als ik de stoof een of twee dagen eerder maak: nul stress en bovendien is het resultaat nóg beter. Want het speculaasaroma heeft dan de tijd om zich extra goed te ontwikkelen en samen te smelten met de rest van de ingrediënten. Op pakjesavond gaat de vlam nog even onder de pan, en serveer ik deze met stokbrood en Hollandse kropsla met ei.

Speculaasstoof met bier en laurier
Voor 4 porties
Bereidingsduur: 20 min. plus 2 uur stoven
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten:
- 800 gram sukadelappen
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 25 gram roomboter
- 100 gram gerookt ontbijtspek
- 2 uien
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 flesje donker bier (300 ml)
- 300 ml vleesfond
- 2 blaadjes laurier
- 3 plakjes kandijkoek

Bereiding
Dep voor de speculaasstoof het vlees droog met keukenpapier en snijd in blokjes. Bestrooi het vlees met de speculaaskruiden, zout en peper.

Smelt de boter in een stoofpan. Braad het vlees bruin aan. Snijd intussen het spek in reepjes. Snipper de uien en snijd de champignons in plakjes. Schep het vlees uit de pan. Fruit in het bakvet het spek met de ui 4 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze 2 minuten mee.

Doe het vlees terug in de pan. Schenk het bier en de fond langs de rand in de pan. Voeg de laurierblaadjes toe. Verkruimel de ontbijtkoek grof boven de pan. Breng de stoof tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar.

ekker met stokbrood of smeuïge aardappelpuree bereid met een flinke klont gezouten roomboter.

 » Janneke is foodstyliste en kookboekenauteur
www.jannekephilippi.nl

Kijk voor meer recepten ook op onze receptenpagina