‘Meziek veur Ederein’ krijgt 10.000 euro om kinderen instrumenten te laten bespelen

Het project is opgezet om kinderen, die veelal niet in aanraking komen met een instrument, te laten ervaren wat het is om een instrument te bespelen © Harmonie Ster van Maastricht

De Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht heeft van het Oranjefonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie een bijdrage van 10.000 euro ontvangen voor ‘Meziek veur Ederein’. Het project laat kinderen ervaren wat het is om een instrument te bespelen.

Sjak Planthof

Het accent ligt op blaasinstrumenten, zoals de saxofoon en trompet, maar ook slagwerk behoort tot de mogelijkheden. Kinderen die na deze kennismaking met het door hun gekozen muziekinstrument door willen gaan, krijgen de kans samen met andere kinderen te musiceren in de blazersklas.

Joop Kuiper, bestuurslid van de harmonie, is blij met de honorering. “Naast het kennismaken met muziekinstrumenten, leren de kinderen ook om zich in te zetten voor de gemeenschap, in het bijzonder voor ouderen.”

Kuiper wil met de kinderen in het voorjaar kleine concerten geven voor ouderen, in samenwerking met Mosae Zorggroep. Daarnaast heeft hij plannen voor de viering van 75 jaar bevrijding Maastricht, in 2019. “Het project kan nog mooier worden, als ze ook kunnen optreden tijdens deze viering. De feestvierders van toen met de klanken van ‘In the mood’ en de ‘Appeltjes van Oranje’, gespeeld door de huidige jeugd.”

Kinderen maken muziek

Het project ‘Meziek veur Ederein’ is ontstaan uit een samenwerking tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie, genaamd ‘Kinderen Maken Muziek’. Het doel is dat zo veel mogelijk kinderen samen een muziekinstrument leren bespelen en de muziek tot contact tussen mensen leidt.

Beschermpaar

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat iedereen mee kan doen in de samenleving en niemand er alleen voor staat. Het fonds steunt jaarlijks duizenden projecten met geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur. Het Fonds geeft subsidies aan bijzondere culturele initiatieven in het hele land.

De harmonie kent al een goede samenwerking met de St. Odaschool in Maastricht. Via het project ‘Meziek veur Ederein’ kan dit worden uitgebreid met onder andere de Bernard Lievegoedschool in Maastricht. Het project geeft de musicerende kinderen de mogelijkheid, om in samenwerking met instellingen zoals Mosae Zorggroep en de Zonnebloem, ouderen een leuke middag te bezorgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal