Extra geld voor bouw DaCapo College

Print
Extra geld voor bouw DaCapo College

Het heao-gebouw in juli 2017. De verbouwing vordert gestaag. Afbeelding: Mitchell Giebels

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg -

De gemeente Sittard-Geleen investeert nog eens 1,4 miljoen euro in de bouw van het DaCapo College in Sittard. Halverwege 2019 moet de school open.

De werkzaamheden aan het nieuwe DaCapo-gebouw vorderen gestaag. Maar in het dekkingsplan van de bouw zat nog een gat van 1,9 miljoen euro. De gemeente Sittard-Geleen maakt 1,4 miljoen vrij uit reserveringsgelden om een flink deel te dichten. Het DaCapo College doet een bijdrage van 100.000 euro. Daarnaast dragen de ROC’s Leeuwenborgh en Arcus elk 200.000 euro bij, waarmee het tekort van 1,9 miljoen euro afgedekt is.

Voorspoedig

De werkzaamheden aan het voormalige heao-gebouw zijn gestart in het voorjaar van 2017, naar verwachting gaat de school op 1 augustus open. Er is dan plaats voor 1000 tot 1100 vmbo-leerlingen.

Duurzaam

DaCapo-bestuurslid Maurice Groten spreekt van een voorspoedige bouw. „Geprobeerd wordt het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Naast een isolerende nieuwe gevel, wordt het gebouw aangesloten op het Groene Net. We gaan niet alleen de warmte van het net gebruiken, maar ook de kou, net als bij Ligne”, aldus Groten. Ook is straks sprake van een zogenaamde CO2 gecontroleerde leefomgeving, waarbij de lucht in het gebouw zes keer per uur wordt ververst.

Fietsers

Een uitdaging is nog de verkeersveiligheid rondom het nieuwe gebouw. Als de school opengaat, zal het aantal fietsers flink toenemen. Betrokken partijen onderzoeken de mogelijkheid van een ontsluiting aan de achterzijde van het DaCapo-gebouw. Onder anderen leerlingen uit Born zouden daar gebruik van kunnen maken. Aan de voorzijde kan een aantal inritten komen, zodat fietsende leerlingen de school kunnen bereiken zonder in de buurt van gemotoriseerd verkeer te komen.

Leerlijn

In eerdere plannen was het de bedoeling dat de vmbo-leerlingen van het DaCapo College samen met technische mbo-opleidingen van Leeuwenborgh en Arcus op één locatie ondergebracht zouden worden. Daarmee zou een doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo ontstaan. Dat plan ging niet door, omdat de twee ROC’s het leerlingenaantal zagen dalen en koudwatervrees kregen.

Opleidingen

De opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en installatietechniek worden wel in Sittard gehuisvest, in het bestaande pand van Leeuwenborgh aan de Arendstraat. De leerlijn van vmbo naar mbo loopt daarom geen gevaar, stelt wethouder Pieter Meekels (Economie, GOB). „De afstanden zijn klein, dus die mogelijkheid is er nog steeds.”

Op 2 februari 2019 is er een open dag op de bouwlocatie van het DaCapo College.