Advocaat: ‘PostNL won jackpot door postzegelfraude’

Print
Advocaat: ‘PostNL won jackpot door postzegelfraude’

Afbeelding: iStock

Sittard - PostNL claimt grote schade te hebben geleden door de handel in illegale postzegels vanuit Sittard, maar het bedrijf heeft in feite de jackpot gewonnen.

Dat stelde advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen, advocaat van de 44-jarige Dimitri W., een van de twee hoofdverdachten in de spraakmakende fraudezaak.

Winst
Volgens de raadsman heeft PostNL de affaire dankbaar aangegrepen om in 2013 alle oude, maar nog bruikbare postzegels in één klap ongeldig te verklaren. Dat heeft het bedrijf miljoenen opgeleverd, meende de raadsman. Wel geld gevangen voor de zegels, maar geen tegenprestatie geleverd.

Veel verzamelaars wisten niet dat deze zogeheten postfrisse zegels uit het guldentijdperk nog lang geldig waren. Handelaren sprongen hier slim op in en kochten de zegels, die nauwelijks nog verzamelwaarde hadden, goedkoop op. Om ze met winst, maar onder de nominale prijs weer door te verkopen. Bijvoorbeeld aan bedrijven die zo hun pakketpost voordelig konden laten bezorgen.

Ongewenste concurrentie
Die bloeiende handel was PostNL een doorn in het oog, concludeerde advocaat David Nieuwenhuis namens medeverdachte Jurgen L. (45). Volgens hem was PostNL er alles aan gelegen de ongewenste concurrentie uit de markt te drukken. Nieuwenhuis stelde dan ook grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de deskundigen die bij W. en L. aangetroffen zegels vals verklaarden. Ze zijn allemaal zakelijk gelinkt aan PostNL.

Lees ook: PostNL liet nep-klant valse postzegels kopen

Het spreekwoord ‘wiens brood men eet, wiens woord men eet’, bestaat niet voor niets, betoogde de advocaat. De advocaat vroeg om vrijspraak voor L., tegen wie vier jaar cel is geëist. Ook als het toch om namaakzegels zou gaan, is het nog maar de vraag of L. dat heeft geweten en kon weten. De vervalsing was dusdanig professioneel dat grafische scholing vereist is om die te ontdekken. Een scholing die L. niet heeft gehad.

Ook W., tegen wie twee jaar cel is geëist, ontkent elke betrokkenheid. Toen in 2011 via PostNL werd gewaarschuwd dat mogelijke valse zegels van een bepaald type in omloop waren, legde hij die meteen allemaal apart als ‘mogelijk besmet’. Later bleek dat er geen nepzegel tussen zat. ,,Hét bewijs voor zijn goede trouw”, meende raadsman Van Berge Henegouwen. ,,Als W. daderwetenschap zou hebben, wist hij welke exemplaren vals waren. Dan zou hij toch nooit stoppen met de verkoop van de echte zegels.”

Uitspraak eind januari volgend jaar.