NS wil schadevergoeding aan Holocaust-slachtoffers gaan betalen

Print
NS wil schadevergoeding aan Holocaust-slachtoffers gaan betalen

Afbeelding: ANP

De NS wil individuele schadevergoedingen gaan betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust.

Dat meldt de NS. Een commissie krijgt de opdracht te kijken hoe NS op morele gronden over kan gaan tot individuele vergoedingen. 

Met het voornemen komt er een einde aan de strijd tussen de NS en Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. De ouders van de nu 82-jarige oud-verzorger van Ajax werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de NS naar Westerbork gebracht. Ze kwamen later om het leven in Auschwitz. 

Zwarte bladzijde
De Spoorwegen verdienden geld door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter. Volgens Muller deden ze dat zonder verzet. Hij zette zich daarom al langer in voor schadevergoedingen voor de slachtoffers en nabestaanden. 

"Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land en ons bedrijf. Een verleden waar we niet van wegkijken", schrijft de NS op zijn website. "Vandaag sprak de heer Salo Muller, een overlevende van de Holocaust met president-directeur Van Boxtel. Uit diverse gesprekken met de heer Muller is gebleken dat de vraag naar individuele tegemoetkoming leeft. NS is van mening dat niemand gebaat is bij lange juridische procedures. Daarom is gezamenlijk besloten om af te zien van een juridische procedure over aansprakelijkheid maar een commissie in te stellen."

Excuses
Die commissie zal bekijken op welke manier individuele tegemoetkomingen aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven. ‘In goed onderling overleg met de heer Muller wordt de commissie benoemd en een opdracht geformuleerd’. Over de hoogte van eventuele schadevergoedingen en wie ervoor in aanmerking komen is nog niks bekend gemaakt.  

De NS bood in 2005 openlijk excuses aan voor haar rol tijdens de Duitse bezetting. Het bedrijf investeerde al in monumenten, tentoonstellingen en onderwijs over Holocaust. Ook draagt het financieel bij aan het Nationaal Holocaust Namenmonument. Daarnaast beheert de NS 128 monumenten op of vlakbij stations in heel Nederland, ook voor overleden spoormedewerkers. Dit is de eerste keer dat tot individuele schadevergoedingen wordt overgegaan.