Peter Kleuters vrijwilliger van het jaar

Print
Peter Kleuters vrijwilliger van het jaar

Peter Kleuters is gekozen als ‘vrijwilliger van het jaar’. Afbeelding: Françoise Petersen

Brunssum / Merkelbeek -

Peter Kleuters was stomverbaasd toen zijn naam afgelopen vrijdag geroepen werd tijdens de onthulling van de Vrijwilliger Brunssum 2018 in de Brikke Oave. De blijdschap was van zijn gezicht af te lezen, toen hij naar het podium liep, waar hij een oorkonde en plakaat in ontvangst nam van wethouder Servie L’Espoir. “Ik stond hier niet zonder de inzet van alle andere vrijwilligers van het Clemens Domein”, sprak Peter heel bescheiden.

“In Merkelbeek ben ik geboren en getogen”, vertelt Peter, nog een beetje beduusd van de eerbetoon die hem net ten deel is gevallen. “Sinds de jaren ‘80 ben ik actief in het Clemens Domein. Het begon met het organiseren van het kerstspel voor bejaarden, gevolgd door meerdere activiteiten. Zo hebben we het in 1987 groots aangepakt toen het 100-jarig bestaan gevierd werd van de Lourdesgrot. Eigenlijk heb ik me altijd al betrokken gevoeld bij de Clemenskerk.

Voorgeschiedenis

Ik ben er ook misdienaar geweest. Door mijn studie in Nijmegen ben ik even weggeweest, maar na afronding daarvan ben ik meteen weer naar mijn ‘roots’ teruggekeerd. Mijn studie biologie komt mij goed van pas op het Clemens Domein. Ik ben één van de vrijwilligers die daar kinder-educatie geeft. Kinderen moeten meer naar buiten, bewust worden gemaakt van de cultuur en natuur. En niet alleen kinderen, ook hun ouders. Het gaat om het stukje verwondering van het normale kleine in je eigen omgeving. Merkelbeek heeft een rijk verleden, zo kun je veel leren.”

Vereerd

“Ik voel me enorm vereerd met deze onderscheiding”, zegt Peter. “Maar nogmaals, zonder de andere vrijwilligers hadden we het niet gered. Wat extra bijzonder is, is dat het vandaag, 23 november, de dag van onze patroonheilige Sint Clemens is. Ze hadden me op geen mooiere datum deze onderscheiding kunnen geven.”

Andere genomineerden

Wat vinden de andere genomineerden ervan dat zij geen vrijwilliger van het jaar 2018 geworden zijn? “Het is Peter van harte gegund”, zegt Peter Gommans van Foto’s Brunssum. “Het werd zelfs tijd dat hij deze nominatie kreeg. Deze man heeft zo lang vrijwilligerswerk gedaan. Hoe lang is dat inmiddels? Zo’n veertig jaar geloof ik. Welverdiend.” Tristan Canisius van Stichting Bloemenhart is ook één van de genomineerden. “Ik ben ontzettend blij dat ik genomineerd ben. Twee keer zelfs. Eén keer voor de stichting en één keer voor vrijwilliger. Ik voel me vereerd. Het is mooi om erkenning te krijgen voor het werk dat je als vrijwilliger doet.”

Reactie burgemeester Leers

“We hopen met deze samenkomst te laten blijken dat we onze verenigingen, stichtingen en vrijwilligers binnen de gemeente Brunssum koesteren en dat ze nog lang door mogen gaan met het goede werk dat ze verrichten. Hier kan Brunssum trots op zijn”, zei waarnemend burgemeester Gerd Leers aan het begin van de avond.