Kindervakantiewerk Beek in de prijzen

Print
Kindervakantiewerk Beek in de prijzen

Tuur in ’t Zand en Laura Vluggen. Afbeelding: Marianne Eussen

Beek -

De vrijwilligersavond op 21 november in het Asta-theater in Beek leek wel een feestje van Kindervakantiewerk. Maar liefst twee leden van hun kerngroep vielen in de prijzen tijdens dit jaarlijks gebeuren.

Elk jaar zijn er in verschillende categorieën prijzen te winnen om mensen in het zonnetje te zetten die achter de schermen actief zijn of een voorbeeld voor andere vrijwilligers zijn. De avond, georganiseerd door de gemeente, is bedoeld om alle Beekse vrijwilligers te bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar. De prijzen in de categorie ‘jeugdvrijwilligers’ gingen dit jaar naar Laura Vluggen, 18 jaar en Tuur in ’t Zand, 16 jaar, beiden uit Beek. Naast de eeuwige roem die hen ten deel viel, kregen zij een oorkonde en een bos bloemen uitgereikt.

Laura Vluggen

Laura is de eerste die niet genomineerd is door een vereniging waar ze actief is, maar door een vriendin. Tom Eijkelenberg van de gemeente: “Het feit dat een naaste inziet dat iemand zo hard haar best doet als vrijwilligster op deze jonge leeftijd is heel mooi.” Laura geeft al twee jaar training aan de jeugd van AV Caesar en zit bij de kerngroep van Kindervakantiewerk Beek. Ook heeft ze samen met een aantal andere jongeren in 2015 carnavalsvereniging CV Op ‘ t Rendje opgezet. “Ik had geen idee wat me te wachten stond op 21 november. Dat eentje van onze groep voorstelde om naar het balkon te gaan, vond ik wel raar, we stonden immers goed in het café. Toen er iemand van Kindervakantiewerk begon te filmen, kreeg ik wel wat in de gaten,” vertelt Laura over de bewuste avond. Haar ingelijste oorkonde prijkt op haar bureau. Na haar huidige studie sportkunde gaat ze verder met de opleiding tot fysiotherapeut. “Ik ben niet zo iemand die zich kapot leert, het is allemaal wel te doen. Afgelopen schooljaar heb ik alleen de sportdag gedaan en niet de rest van het werk, omdat ik eindexamen deed.”

Kindervakantiewerk

Als basisschoolleerling deed ze zelf mee met Kindervakantiewerk. “Toen ik naar de middelbare school ging en te oud was voor kindervakantiewerk, ben ik er leiding gaan geven. Je loopt dan met een groepje kinderen mee.” Als je haar vraagt wie haar voorbeeld of inspiratiebron is, noemt ze gelijk drie namen: Tim Gijzen, Ivo Wintraecken en Donny Moonen. “Het is wel bijzonder dat degenen tegen wie ik als kind opkeek, nu mijn collega’s binnen de kerngroep zijn geworden.”

Tuur in ‘t Zand

De andere winnaar, Tuur, is al elf jaar bij Scouting Beek en is daarnaast al enkele jaren actief als leider bij het Kindervakantiewerk Beek. Sinds 2018 is ook hij lid van de kerngroep. Daarnaast heeft hij zich de laatste jaren ingezet voor Jong In Beek. Vanwege te weinig animo van deelnemers bestaat die club niet meer. In de vrije tijd die over is, traint hij twee keer per week badminton.

Niet verwacht

“Tijdens de vrijwilligersavond werd mij verteld dat er zogenaamd een van de vrijwilligers die niet in de kerngroep zit bij Kindervakantiewerk zou gaan winnen. Dat ik uiteindelijk zelf met knikkende knietjes het podium op mocht gaan, had ik helemaal niet verwacht,” vertelt Tuur. Net als Laura was hij als basisschoolleerling ook deelnemer van kindervakantiewerk. “Mij werd gevraagd of ik leiding wilde draaien en dat leek me wel wat.” Elk jaar zijn er gemiddeld 140 kinderen uit Beek en Spaubeek die meedoen met het jaarlijkse kindervakantiewerk. Afgelopen zomer waren er maar liefst 165 aanmeldingen. “We hebben naast de maandelijkse vergaderingen natuurlijk de piek vlak voor de vakantieweek. Het is mooi om te mogen helpen om die hele week te organiseren, “ vertelt Tuur die dit studiejaar is begonnen met zijn mbo-opleiding bouwkunde in Maastricht.

Overige winnaars

In de categorie sportprijs won de Judo en Nunchaku Club Spaubeek. De cultuurprijs ging naar Drumband fanfare St. Caecilia Spaubeek en de waarderingsprijs ging naar Wijksteunpunt Beek en WZC Franciscus Beek.

„Dat ik uiteindelijk zelf met knikkende knietjes het podium op mocht gaan, had ik helemaal niet verwacht”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen