Meerderheid raad Kerkrade voor steun aan Roda, besluit uitgesteld

Print
Meerderheid raad Kerkrade voor steun aan Roda, besluit uitgesteld

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven - Een meerderheid van de gemeenteraad in Kerkrade is voor nieuwe steun aan het noodlijdende Roda JC. Een definitief besluit werd woensdagavond echter uitgesteld.

Het college van B en W stelde voor dat de voetbalclub dit jaar en de komende twee jaar maar vier van de acht ton huur hoeft te betalen. De andere helft zal op een later moment via een terugbetalingsregeling alsnog in de gemeentekas moeten vloeien. Als Roda eerder terugkeert naar de Eredivisie, dan moet de club gewoon weer acht ton per jaar betalen. Het uitstel van betaling gaat dus om maximaal 1,2 miljoen euro.   

Stadionnaam
Verder mag Roda de naam van het stadion verkopen en de exploitatie van het PLS op niet-wedstrijddagen helemaal zelf voor zijn rekening nemen. De afgelopen jaren lukte het de gemeente en Roda niet om een sterk rendabele exploitatie op poten te krijgen. Hoewel Roda die exploitatie nu zelf mag regelen, heeft de raad wel vastgelegd dat het Wereld Muziek Concours (WMC) tegen kostprijs gebruik kan blijven maken van het stadion.

Lees ook: Gaat een merknaam boven de ingang van het Roda-stadion wel werken?

Wéér
Zo’n 2,5 maand geleden vroeg Roda de gemeente voor de zoveelste keer om hulp vanwege financiële problemen. Volgens de club was halvering van de huur noodzakelijk. De Kerkraadse politiek reageerde destijds woedend. Maar zoals zo vaak lijkt het resultaat hetzelfde: Roda krijgt wederom hulp. Dat lijkt ook de enige optie, want de gemeente loopt een financieel risico van 19 miljoen euro als Roda JC failliet gaat. Dit komt omdat Kerkrade eigenaar is van het stadion.

Lees ook: ‘Voortbestaan Roda JC belangrijk, maar niet ten koste van alles’