Inspecteur zag geen nut in onderzoek patholoog op vindplek lichaam Ivana

Print
Inspecteur zag geen nut in onderzoek patholoog op vindplek lichaam Ivana

Afbeelding: ANP

Politie-inspecteur Abdullah Faizal zag de noodzaak niet dat een patholoog het lichaam van het jonge fotomodel Ivana Smit onderzocht op de plek waar ze was gevonden.

Dat zei hij woensdagochtend in het eerste deel van zijn verhoor in Kuala Lumpur waar in een rechtszaak wordt onderzocht of er strafbare feiten zijn gepleegd bij de dood van Ivana.

Geen reden
,,Toen we het lichaam van Ivana zagen was ze al dood. Ik was van mening dat er geen reden was om een patholoog erbij te halen omdat ze toch naar de afdeling pathologie van het Hospital Kuala Lumpur zou worden gebracht voor nader onderzoek’’, zei onderzoeksleider Faizal. Volgens hem is het niet altijd noodzakelijk dat een schouwarts ter plaatse komt om het tijdstip van overlijden vast te tellen. 

Lees ook: 'We hebben Ivana gerechtigheid beloofd, die belofte komen we na'

Officier van Justitie Joy Rasan herinnerde Faizal eraan dat lichamen van slachtoffers in de koeling gaan waardoor er aan de hand van de lichaamstemperatuur geen tijdstip van overlijden meer is vast te stellen. Zij benadrukte dat de temperatuur van een overledene zo snel mogelijk opgenomen moet worden. 

Ervaring
,,Het beste wat je kunt doen is zorgen dat een patholoog aanwezig is op de plaats delict. Alsjeblieft, denk daaraan’’, drukte de openbaar aanklaagster Faizal op het hart. Politie-inspecteur Faizal, die veertien jaar ervaring heeft, zei dat hij dat voortaan zou doen. 

,,Wat een amateuristische bende is het onderzoek geweest. Niet te geloven’’, zegt Sébas Diekstra, de Nederlandse advocaat van de familie Smit. ,,Dat een onderzoeksleider op zitting uitleg moet krijgen over het temperaturen van een lichaam. Bizar.’’

Faizal vond de situatie overigens wel verdacht omdat Ivana naakt werd aangetroffen. Daarom liet hij de bewoner van het appartement op de 6e verdieping waar Ivana werd gevonden ondervragen. Ook stuurde hij zijn mensen naar de 20e verdieping waar Alex en Luna Johnson woonden. Het Amerikaanse echtpaar had heel de nacht gefeest met Ivana. Zij beweren dat ze sliepen en dat Ivana was verdwenen toen ze wakker werden.

Faizal stelde dat hij de order gaf dat de Johnsons op het politiebureau ondervraagd moesten worden. Dat kon hij zelf  niet doen vanwege werkzaamheden elders. 

Tolk
Het verhoor van de politie-inspecteur verloopt traag doordat hij soms antwoordt in het Engels en soms in Maleis zodat er ook een tolk nodig is. De Maleisische advocaat van de familie Smit, Sankara Nair, had vanmiddag maar een halfuurtje voor zijn kruisverhoor. Nair, voormalig politie-inspecteur, concludeerde op basis van het politie-onderzoek dat Faizal de wet en de vereiste procedures onvoldoende kent. De rechtbank heeft volgende week twee dagen ingepland waarop hij zijn kruisverhoor af kan maken.

Lees ook: Ivana's laatste avond: seks, drugs en verkeerde vrienden

Oom Fred Agenjo durft de uitkomst van de rechtszaak nog steeds niet te voorspellen. ,,Als je puur naar de feiten en de getuigenissen kijkt dan kan de rechter niet anders dan een strafzaak bevelen. Als de rechter dat doet dan zet ze ook de politietop te kakken tegenover de wereld. Dat doe je niet snel. Er spelen ook zaken als geloof, ras en gezichtsverlies.’’

Naar verwachting doet de rechter in januari uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen