Reuma, en nu?

Print
Reuma, en nu?

Esther Hendrix heeft haar ervaringen met reuma gebundeld in een e-boek. Afbeelding: Marijke Prevoo

Ell -

Esther Hendrix is in de bloei van haar leven als ze na onderzoeken de uitslag te horen krijgt: reuma. De diagnose komt als een donderslag binnen bij de dan 25-jarige Esther. Het betekent dat ze direct moet stoppen met paardrijden, de bezigheid die haar de meeste energie geeft. Ze denkt meteen: ‘Hier wil ik vanaf’. Het komt niet in haar op om toe te geven aan haar klachten.

Vanaf dag één besluit ze uit te gaan zoeken hoe ze de reuma kan overwinnen. Inmiddels kan ze stellen: Het is gelukt! Onlangs is haar e-boek ‘Reuma, en nu?’ verschenen, waarin ze anderen helpt met haar ervaringen.

Langzaam herstel

Na de diagnose gaat Esther snel achteruit. “Op een gegeven moment moest mijn vriend mij in de nacht regelmatig omdraaien”, vertelt ze in haar e-book. Omdat ze de voorgeschreven medicijnen niet kan verdragen, gaat ze homeopathische middelen en acupunctuur tegen de pijn gebruiken. Dit helpt haar enorm. Het stilliggen is niets voor haar, dus gaat ze zich verdiepen in natuurgeneeskunde. Ze past haar voedingspatroon aan en behandelt zichzelf. Zodra het mogelijk is, start ze langzaam met oefeningen met als uiteindelijke doel: weer kunnen paardrijden. Het herstel verloopt langzaam, letterlijk stapje voor stapje, maar ze houdt vol. “Na 5 jaar kreeg ik eindelijk goed nieuws van de reumatoloog. De ontstekingswaarde in mijn bloed was weer helemaal op orde; de reumafactor was uit mijn lichaam verdwenen.”

Steentje bijdragen

Esther is blij en dankbaar dat ze genezen is en weer een steentje bij kan dragen aan de maatschappij. “Dat bracht mij op het idee om een eigen praktijk voor natuurgeneeskunde te beginnen, Natuurlijk Esther. Ik heb hier al mijn positieve energie in gestopt. Ik weet zelf wat het is om rond te lopen met klachten die je beperken in het leven. Daarom wil ik zo veel mogelijk mensen helpen met mijn behandelingen. Eén behandeling kan al een duidelijk verschil maken.”

Ervaringen en tips op een rijtje

Esther heeft de tegenslagen uit het verleden omgezet naar iets positiefs: eerst een praktijk, nu een e-book. “Mijn ervaringen en alle tips die me geholpen hebben, heb ik op een rijtje gezet. Zo hoop ik mensen goede handvatten te geven om zelf aan de slag te gaan met hun klachten. Het e-book ‘Reuma, en nu?’ bevat informatie die je als reumapatiënt zoekt en nodig hebt. Niet meer en niet minder. Ik heb geprobeerd om zo eenvoudig mogelijk te vertellen hoe iemand zijn leven met reuma weer leefbaarder kan maken”, besluit ze.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →