Minister in beroep over zaak mijnschade

Print
Minister in beroep over zaak mijnschade

Mijnbouwschade aan een gevel. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Nuth / Kerkrade / Landgraaf / Buchten / Bocholtz / Noord-Limburg / Brunssum / Einighausen / Schinnen / Fromberg / Zuid-Limburg -

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaat bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond dat in het geval van twee inwoners van Kerkrade geen sprake mag zijn van de verjaring van mijnschade. Tegelijk laat de minister weten dat de twee Kerkradenaren de schade aan hun huizen wel vergoed krijgen.

De rechter oordeelde begin november dat in het geval van de buren Hendriks en Vanhommerig uit de Marktstraat in Kerkrade niet de verjaringstermijn van dertig jaar na de sluiting van de Domaniale Mijn in 1969 moet worden gehanteerd, maar dat moet worden uitgegaan van dertig jaar na het ontstaan van de schade. En als dat tijdstip niet meer te achterhalen is, maar wel duidelijk is dat de schade is ontstaan door de mijnbouw, dan moeten de gedupeerden het voordeel van de twijfel krijgen en moet de schade vergoed worden door het Waarborgfonds Mijnbouwschade. Dat wordt beheerd door de minister.

Minister Wiebes wil in beroep gaan tegen de uitspraak omdat hij voor eens en voor altijd duidelijkheid wil krijgen over die verjaringstermijn van dertig jaar. De uitspraak van de rechter in Roermond zorgt volgens Wiebes voor onduidelijkheid. Indien de uitspraak van toepassing verklaard kan worden op alle gevallen van ‘verjaarde’ mijnschade kan dit volgens de minister verstrekkende gevolgen hebben voor alle inmiddels gesloten mijnbouwwerken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes donderdag dat hij weliswaar bezwaar aantekent, maar dat hij in het geval van de Kerkradenaren gehoor geeft aan de uitspraak van de rechter en de schade aan de twee woningen aan de Marktstraat vergoedt.

Daarnaast laat de minister weten dat hij gaat werken aan een definitieve oplossing voor alle gevallen van nieuwe mijnschade veroorzaakt door de vroegere mijnbouwactiviteiten. Daarvoor moet een soort waarborgfonds komen, zonder dat er iets verandert aan de huidige verjaringstermijn van dertig jaar. Die geeft rechtszekerheid aan de mijnbouwbedrijven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje