Glasvezel in de kop van Noord-Limburg

Print
Glasvezel in de kop van Noord-Limburg

Eising Kempen wil binnen twee jaar de gemeenten in de kop van Noord-Limburg aansluiten op glasvezel. Afbeelding: Koen Verheyden

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje / Noord-Limburg / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl -

Eising Kempen geeft gas: binnen twee jaar moeten de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar voorzien zijn van glasvezel.

Dat maakt mededirecteur Paul Kempen van het bedrijf bekend. Beesel, Roerdalen en de Venlose dorpen Arcen, Lomm en Velden volgen als eerste. Daarna komt de rest van Venlo en van de provincie aan de orde. Eising Kempen richt zich op alle ‘witte vlekken’ in Limburg.

In Gennep moet op 31 december 35 procent van de burgers en bedrijven ‘ja’ hebben gezegd tegen glasvezel. Volgens directeur Kempen is dat percentage nog niet bereikt, maar loopt de inschrijving volgens verwachting. In Bergen en Mook en Middelaar start de inschrijving officieel per 1 januari 2019, maar belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden. Voor deze en andere gemeenten geldt overigens een drempel van 30 procent. Als er na een campagne van vier maanden voldoende aanmeldingen zijn, duurt het drie tot zes maanden voor de aanleg start. Driekwart jaar later is glasvezel beschikbaar. Als alles volgens plan verloopt, is het glasvezelnetwerk in Gennep per 1 april 2020 actief en in Bergen en Mook en Middelaar vier maanden later.

Eising Kempen wil ervoor zorgen dat alle gemeenten in Limburg glasvezel krijgen. Het gaat nog om 370.000 adressen en een investering van 370 miljoen euro. Het bedrijf is in gesprek met twee partijen die het netwerk willen realiseren. Kempen: „Ze willen het allebei graag.” Het grootste probleem, stelt hij, is de beschikbaarheid van mensen die het graafwerk moeten verrichten. Vandaar dat de inschrijving in Roerdalen, Beesel en (delen van) Venlo pas in september 2019 start.

Hij benadrukt dat burgers en bedrijven geen last hebben van de concurrentie van aanbieders van glasvezel. In Noord-Limburg biedt ook Glasvezel Buitenaf glasvezel aan, maar uitsluitend in het buitengebied. Op de westoever van de Maas is de aanleg gestart, op de oostoever loopt de inschrijvingstermijn tot 17 december. Eising Kempen realiseert een eigen glasvezelnetwerk buiten én binnen de bebouwde kom en rekent geen vastrechtvergoeding. Glasvezel Buitenaf vraagt een vergoeding van 17,50 euro per maand of 2200 euro eenmalig. Na een jaar is het mogelijk van aanbieder te wisselen bij Glasvezel Buitenaf. Kempen: „Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij beide partijen, maar betalen nooit dubbele kosten. Dat regelen de internetproviders onderling.”