Harrie-Jan Metselaars: ‘Vervolging Gennep anders dan in andere steden’

Print
Harrie-Jan Metselaars: ‘Vervolging  Gennep anders dan in andere steden’

Kunstenaar Mirso Bajramovic overhandigt burgemeester Peter de Koning een exemplaar van het boek ‘En toen waren ze weg’ Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Noord-Limburg / Ven-Zelderheide -

Onder grote belangstelling werd in de Kenniskeuken van de Bibliotheek in Gennep het door oud-Gennepenaar Harrie-Jan Metselaars geschreven boek ‘En toen waren ze weg’ gepresenteerd. In het ruim 350 pagina’s tellende boek omschrijft de, tegenwoordig in Amsterdam wonende, archivaris hoe ook Gennep te maken kreeg met de Holocaust of Sjoa.

De ontwerper van de hardcover van het boek, Mirso Bajramovic, overhandigde het eerste exemplaaraan burgemeester Peter de Koning.

In de ontmoetingsplaats aan het Ellen Hoffmannplein (vernoemd naar de in WO II naar een concentratiekamp gedeporteerde en nooit meer teruggekeerde jonge Joodse) sprak de Gennepse burgervader over een gruwelijke werkelijkheid uit een periode waaraan iedereen terugdenkt, maar nooit meer in wenst te geraken. „Laten we het venijn uit de samenleving halen, dan is een tafereel als op de foto op de kaft niet meer mogelijk.”

Voormalig huisarts Herman van Rens verdiepte zich jarenlang in het lot van de Limburgse joden. „Zes miljoen Europeanen werden vermoord. Waarom? Omdat zij in het verkeerde bed geboren werden?” Van Rens refereerde eraan dat de Holocaust plaatsvond in het moderne Europa van de twintigste eeuw. „En niet in de middeleeuwen.” Van Rens prees de wijze waarop schrijver Harrie-Jan Metselaars het boek samenstelde. „Hij brengt de gigantische Sjoa terug in behapbare verhalen. Het boek En toen waren ze weg vertelt over mensen uit uw straat.” De schrijver Metselaars, die gebruikmaakte van door Gennepenaar Harm Teunissen beschikbaar gesteld beeldmateriaal, vertelde over zijn vader die verliefd was op een Joods meisje (Selma) die naar Auschwitz gebracht werd en nooit meer terugkeerde. Menig Gennepenaar ziet nog taferelen voor zich waarin Joodse plaatsgenoten met koffer door de nazi’s meegenomen werden. In de inleiding schrijft Metselaars: „Ook van een afstand bezien is ‘de evacuatie’ zoals die ramp altijd wordt aangeduid, het meest dramatische wat Gennep in de twintigste eeuw is overkomen. En het is ook iets dat verreweg het grootste deel van de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog niet heeft ondervonden.”