Tiramisù met choco en speculaaskruiden: een torentje puur sint-geluk

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Een eenvoudige tiramisù met chocolade en speculaaskruiden als smaakmakers. Een torentje puur sint-geluk, als je het mij vraagt. Wie wil, versiert ze nog met wat pepernoten of ander strooigoed.

Deze tiramisù kun je meteen serveren maar een dag eerder maken en in de koelkast bewaren kan ook. Strooi het chocoladeschaafsel en de speculaaskruiden dan pas vlak voor serveren erover, zodat de desserts lekker fris ogen.

Chocolade-speculaastiramisù
Voor 6 personen
Bereiden: 25 minuten

Ingrediënten
- 150 gram pure chocolade, in blokjes
- 250 ml slagroom
- 500 gram mascarpone
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 4 kopjes espresso
- 75 ml koffie- of chocoladelikeur
- 36 lange vingers
- evt. cacaopoeder of extra speculaaskruiden

Nodig
- mixer of keukenmachine

Bereiding
Hak 100 gram chocolade in stukjes. Verwarm in een steelpan 150 ml slagroom met de stukjes chocolade en laat al roerend smelten. Laat de chocoladeroom afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met de mixer of in de keukenmachine de mascarpone los met 100 ml slagroom, de suiker en de speculaaskruiden. Klop er, echt pas als het mengsel voldoende is afgekoeld!, de chocoladeroom door.
Schenk de espresso met de likeur in een diep bord. Dompel steeds 3 lange vingers in het espressomengsel en leg ze naast elkaar op een dessertbord. Schep er een flinke lepel chocoladecrème op.
Dompel weer 3 koekjes in de espresso en leg ze, een kwartslag gedraaid, op de crème. Schep er weer een flinke lepel crème op. 
Schaaf de resterende chocolade en bestrooi er de tiramisù mee. Bestuif de borden met behulp van een zeefje met wat cacao- of extra speculaaskruiden.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Wil je niets missen van L-magazine?

Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!