JSP Venlo helpt jongeren op weg

Print
JSP Venlo helpt jongeren op weg

Tom Minten en Jolijne Leenen voor de deur van het jongerenservicepunt aan de Parade. Afbeelding: Pieter Duijf

Venlo / Noord-Limburg / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Het is druk als we het onlangs geopende Jongeren Service Punt (JSP) op de Parade binnenlopen. In een hoek praat medewerker Tom Minten met een Californische student. Samen met collega’s Jolijne Leenen en Fieny Vierhoven vormt Tom het gezicht van het JSP.

Daarnaast werkt Tom voor de vrijwilligerscentrale en zijn Jolijne en Fieny werkzaam als jongerencoach. Tom: “We vormen een klein team. We nemen altijd samen de beslissingen.” Het JSP zit op een A-locatie in het centrum met een panoramisch uitzicht op Limburgs Museum en het oude postkantoor. Jolijne: “Er staan nogal wat commerciële ruimtes leeg in Venlo. Dankzij een meedenkende makelaar zitten we nu in dit hoekpand vlakbij het station. Hij las waarschijnlijk de teleurstelling van mijn gezicht, toen hij de huurprijs noemde, en stond open voor ons verhaal. We hebben met de makelaar en verhuurder afspraken kunnen maken over tijdelijke verhuur tegen een gereduceerd tarief. De opzegtermijn is drie maanden. Dat is te overzien, maar we hopen hier langer te mogen blijven.”

Het JSP maakt deel uit van het uitgebreide netwerk van Buurtteams Venlo en is al langer actief in Venlo. Het servicepunt werkt ook vanuit inpandige locaties op de Wildveldschool en het Valuascollege. Jolijne: “We willen er zijn voor alle jongeren tussen 12 en 27 jaar. Op de nieuwe locatie lopen ze ook wat gemakkelijker naar binnen. Er zijn leerlingen die liever buiten school afspreken. Dat kan dus hier.”

Jongeren kloppen met uiteenlopende kwesties aan. Jolijne: “Als achttienjarige komt er nogal wat op je af. Ineens word je geacht alles zelf te regelen, zoals het aanvragen van je studiefinanciering, uitkering en zorgtoeslag. Als je een kamer huurt van 400 euro per maand en je ontvangt een uitkering of het minimumloon, dan blijft er weinig meer over. Voor een kamer ontvang je geen huurtoeslag, omdat je de voordeur deelt met anderen. “

De gemeente heeft op het gebied van de jeugdzorg veel zaken veranderd, waardoor Jolijne en Tom steeds meer zware vragen op hun bordje krijgen. Jolijne: “Jongeren vinden de weg naar ondersteuning niet op tijd waardoor we nu veel jongeren tegen komen die een maatwerkvoorziening nodig hebben. Hier hebben we een inhaalslag in te maken. Onze taak is om preventief in te grijpen. We verzorgen een-op-een coaching voor jongeren die vastlopen. Hierin werken we samen met ons netwerk. Voor de verslavingszorg hebben we bijvoorbeeld prima contacten met preventiemedewerkers van Vincent van Gogh.”

Het is niet allemaal kommer en kwel. “Het gros van de jeugd doet het goed en heeft ons gelukkig niet nodig. Ze hebben hun zaakjes goed voor elkaar en kunnen als het toch spaak dreigt te lopen terugvallen op hun ouders. Voor de groep die dat niet heeft, zijn wij er. Wij helpen ze op weg. Kijk, zelfs als je een film wilt maken, dan kunnen wij binnen ons netwerk zoeken naar geschikte contacten. Ja, we zetten ook in op talentontwikkeling.”

Stagiaire Maaike Thijssen bevalt het prima bij het JSP. Ze schrijft druk aan haar verslag. “Ik volg hier een snuffelstage van enkele dagen om te kijken welke richting we uit willen. Ik begin hier echt interesse te krijgen in het sociaal-cultureel werk.”

Het JSP is iedere dinsdag en woensdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag van 14.00 tot winkelsluitingstijd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →