Minister wil in gesprek met Derksen over homo-uitspraken

Print
Minister wil in gesprek met Derksen over homo-uitspraken

Johan Derksen. Afbeelding: AD/Stanley Gontha

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) wil in debat met Johan Derksen. Dat heeft ze donderdag gezegd in reactie op zijn homo-onvriendelijke uitspraken in het programma Veronica Inside. ,,Ik vind zijn uitspraken pijnlijk”, zegt de minister.

De opvattingen van Derksen vormen de basis van de hashtag #SorryJohan, waarmee de lhbt’ers op Twitter hun persoonlijke verhalen delen op Twitter. Ook de minister roert zich in de discussie om op te komen voor de homogemeenschap, zegt ze. 

Van Engelshoven: ,,Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.Ik wil graag in debat met Johan Derksen om te vragen waarom hij zich zo opstelt. Want snap je nou niet dat je mensen met je uitspraken kwetst en snap je nou niet dat je mensen hiermee niet helpt om uit de kast te komen?’’ 

Homofobie
Volgens Van Engelshoven draagt Derksen bepaald niet bij aan een oplossing. ,,We hebben in Nederland helaas nog steeds de situatie dat we in de wet vinden dat iedereen gelijk is, maar dat heel veel mensen homoseksualiteit liever niet zien. Dat bevestigt hij, en dat vind ik ontzettend jammer. Ik hoop dat er een moment komt dat hij met mij het gesprek daarover aangaat.’’

Van Engelshoven ziet het, volgens haar woordvoerder, als haar missie om te strijden tegen homofobie. Daarom ging ze deze week ook in gesprek met de hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, die in een hoofdredactioneel commentaar schreef dat een huwelijk tussen man en vrouw de enige juiste vorm is. Van Engelshoven reageerde daarop op haar Facebookpagina dat dit van weinig naastenliefde getuigde.

Coming-outverhaal
Derksen staat enorm in de belangstelling omdat tientallen homoseksuelen hun, vaak moeizame, coming-outverhaal uiten op sociale media onder de hashtag #sorryjohan. Het is een reactie op een uitzending van het tv-programma Veronica Inside. Daarin kwam vorige week een brandbrief van twee jonge homo’s aan de orde. Zij riepen in die brief de KNVB op iets te doen aan de homo-onvriendelijke sfeer in de stadions en in het betaald voetbal in het algemeen. Zo zijn er nauwelijks homoseksuele profvoetballers die voor hun geaardheid durven uitkomen.

Johan Derksen nam de twee jongens op de korrel in het tv-programma. ,,Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben en tegen grappen kunnen. We moeten niet doorslaan in dit land.” Later stelde hij ook: ,,We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.”

Zijn collega René van der Gijp, zelf niet actief op Twitter, heeft overigens ook weinig begrip voor de #SorryJohan-actie. ,,Iedereen die van alles vindt en roept op Twitter: ga gewoon werk zoeken of zo’’, laat hij weten.