Jos Brech naar Pieter Baan Centrum, zaak loopt vertraging op

Print
Jos Brech naar Pieter Baan Centrum, zaak loopt vertraging op

Afbeelding: De Limburger

Jos Brech, de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, zal in het Pieter Baan Centrum (PBC) psychisch worden onderzocht. Door het extra onderzoek loopt de strafzaak vertraging op.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie.

Wachtlijst
Omdat er een wachtlijst bij het PBC is van vier maanden, loopt de rechtszaak vertraging op. Volgens het OM kan de strafzaak pas op zijn vroegst in het najaar van 2019 inhoudelijk behandeld worden.

Bij zware levensdelicten is het gebruikelijk dat verdachten psychisch onderzocht worden. Wanneer Brech in de kliniek in Almere terecht kan, is onduidelijk.

Geen beroep
De verdachte zal niet in beroep gaan tegen het onderzoek, meldt zijn advocaat Gerald Roethof aan het AD. ,,Alhoewel de verdediging niet het idee heeft dat dit onderzoek inhoudelijk iets zal opleveren, heeft de verdediging ervoor gekozen om hier niet tegen in beroep te gaan. Juist dat zou nog meer vertraging kunnen opleveren. Daar heeft niemand belang bij.” 

Dat Brech zich laat onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, betekent niet dat hij zich ook coöperatief opstelt tijdens die sessies.  

Volgens Roethof is het ‘standaard’ dat het OM in zo’n zaak een psychologisch onderzoek doet. ,,En als een verdachte dan, zoals dat ook in deze zaak speelt, niet heel erg spraakzaam is, dan weet je dat het OM zal voorstellen om dat onderzoek van de geestesgesteldheid plaats te laten vinden in het Pieter Baan Centrum.”

Zwijgen
Volgens zijn advocaat heeft Jos Brech verklaard onschuldig te zijn aan de dood van Nicky Verstappen. Verder houdt hij tot nu toe echter zijn mond tijdens verhoren.

Lees ook: Wie zwijgt, speelt een gevaarlijk spel

Op 12 december staat de eerste zitting in de zaak in de rechtbank in Maastricht gepland. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.