CDA stuurt aan op brede coalitie Beekdaelen

Print
CDA stuurt aan op brede coalitie Beekdaelen

Ale kernen moeten vertegenwoordigd zijn in het nieuwe Beekdaelen. Afbeelding: De Limburger

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Zuid-Limburg -

Het CDA wil een coalitie met een zo breed mogelijk draagvlak in Beekdaelen. Twee verkenners gaan aan de slag om een raadsprogramma op te stellen.

Basis daarvoor zijn de wensen die bewoners uitten tijdens dorpsbijeenkomsten in de vijftien kernen van de nieuwe gemeente. Daarna bekijken ze welke partijen op basis van dat programma mee willen besturen.

College

Uitgangspunt voor CDA-fractieleider Roy van der Broek is dat in het nieuwe college mensen en partijen zitten uit alle drie de voormalige gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken. De verkenning moet rond 11 december zijn afgerond, daarna volgt de vorming van het nieuwe college.

De verkenners zijn Ben van Essen en Bart Swanenvleugel. Van Esen was eerder voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Limburg en ook betrokken bij de dorpsbijeenkomsten. Swanenvleugel was eerder fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks in Meerssen (waar oud-burgemeester Miriam Clermonts van Onderbanken nu eerste burger is) en werkt voor de Raad voor de Leefomgeving.

Grootste

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november werd het CDA de grootste partij met 7 van de 25 zetels in de nieuwe gemeenteraad, die 2 januari voor het eerst bijeenkomt. De Vernieuwingsgroep behaalde zes zetels, Beekdaelen Lokaal kwam op vijf zetels. De laatste partij onder leiding van Fons Heuts scoorde vooral in de gemeente Nuth goed.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje