Geen grote zonneweides in Horst aan de Maas

Print
Geen grote zonneweides in Horst aan de Maas

College Horst aan de Maas wil geen zonneweide op landbouwgrond. Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Venlo / Hout-Blerick -

Geen grote zonneweides. En al helemaal niet op goede landbouwgrond. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas vastgelegd in de nieuwe beleidsvisie over zonne-energie.

Als de Horster gemeenteraad begin 2019 instemt met het nieuwe pakket aan richtlijnen dat nu op tafel ligt, is er in de nabije toekomst totaal geen ruimte voor grote zonneweides in de zestien kernen van Horst aan de Maas. Elk officieel verzoek voor een dergelijk project zal worden afgewezen, zo staat in de beleidsvisie over zonne-energie waar het college zich achter heeft geschaard.

Uitzondering

Toch is en blijft het doel van deze visie het zo veel mogelijk stimuleren en faciliteren van zonne-energie. Grootschalige zonneweides op landbouwgrond vormen eigenlijk de enige uitzondering. Wat het Horster college vooral graag ziet, is dat bedrijven in de toekomst zo veel mogelijk hun daken vol leggen met zonnepanelen.

Stimuleringsregeling

Daar komt zelfs een stimuleringsregeling voor die bedrijven over de streep moet gaan trekken. Onderzocht wordt of een dergelijke regeling ook zin heeft voor agrarische bedrijven. Verder moeten de daken van huizen en gebouwen als gemeenschapshuizen en sportaccommodaties en reststroken grond waar nu niets mee gebeurt zo veel mogelijk vol komen te liggen met zonnepanelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →