Bevolking GaiaZoo groeit flink met komst 400 flamingo’s

De grote flamingo, die straks met zijn 400 naar Kerkrade komt.

De grote flamingo, die straks met zijn 400 naar Kerkrade komt. © Getty Images/iStockphoto

De bevolkingskrimp die Parkstad treft gaat niet op voor GaiaZoo. In het voorjaar van 2019 stijgt het inwoneraantal van de dierentuin van 1200 naar 1600 door de komst van 400 flamingo’s.

Judith Bouwels

Het gaat om de grootste van de vijf flamingosoorten: de grote flamingo. De groep komt uit Vogelpark Walsrode in Duitsland, waar ze de groeiende populatie niet meer de nodige ruimte kan bieden. „Ons werd gevraagd of wij interesse hadden om de flamingo’s over te nemen”, legt Gaia-directeur Rob Huppertz uit.

Balts

In mei moet het verblijf van 3000 vierkante meter volgens planning klaar zijn. Net te laat voor een bijzonder ritueel: de baltsperiode in het voorjaar. Huppertz: „Het groepsgedrag van de dieren is bijzonder, omdat ze vaak dicht op elkaar zitten en samen bewegen. De choreografie die mensen bij de balts te zien krijgen is helemaal adembenemend.”

Groepen van deze omvang zijn slechts te vinden in Singapore en Dubai. En straks dus in Kerkrade. Binnen de vereniging van een kleine 400 Europese dierentuinen waarbij GaiaZoo is aangesloten, is het de grootste kolonie. Huppertz verwacht daarom dat de flamingo’s ook bezoekers van verder weg zullen trekken.

Vijvers en moeras

Er komt veel kijken bij het gereedmaken van het verblijf. Tjerk ter Meulen, zoölogisch manager van GaiaZoo, legt uit dat er vooral goed over het water in het verblijf moet worden nagedacht. „Flamingo’s brengen 75 procent van hun tijd in het water door, ook om voedsel te zoeken”, aldus Ter Meulen. „Daarom is het belangrijk dat vijvers en moeras groot genoeg zijn.”

De zoölogisch manager benadrukt dat hoe goed ze vooraf ook nadenken over de indeling van het verblijf, de dieren uiteindelijk bepalen hoe het eindresultaat uitziet. „Als de groep besluit om zich op andere plekken te nestelen dan in de moerassen die wij hebben aangelegd, dan is dat zo en moeten wij het verblijf aanpassen. Het gedrag van dieren is niet te voorspellen, maar dat is ook het mooie eraan.”

Logistieke uitdaging

Het plan is om hele populatie zoveel tegelijk te verhuizen. De flamingo’s worden allen apart ingepakt, omdat ze erg fragiel zijn. De spanwijdte van de dieren is 2 tot 2,5 meter, de lengte is ongeveer 1,50 meter en ze wegen 3 tot 4 kilo. „Het wordt een serieuze logistieke uitdaging”, aldus Huppertz.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee